Fiktív számlákat könyveltek több pékségben Békéscsabán

kenyér, drágulás, magyarok Fotó: Pixabay

A Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján költségvetési csalás büntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt ítélt el a Gyulai Járásbíróság egy 50 éves Békéscsabán élő horvát állampolgárságú férfit, aki egy békéscsabai pékséget üzemeltető kft. ügyvezetőjeként fiktív számlákat könyveltetett le és ezáltal 2 millió forint adóhiányt okozott.

hirdetés

A Járásbíróság a férfit 2 év börtönbüntetésre ítélete, melynek végrehajtását 4 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, és 2 évre eltiltotta a gazdasági társaságok vezető tisztségének viselésétől mint foglalkozástól. A bíróság 2 év időtartamú, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és szintén 2 évre eltiltotta a gazdasági társaságok vezető tisztségének viselésétől a férfi 25 éves szintén Békéscsabán tartózkodó, horvát állampolgárságú fiát is, aki egy másik, szintén békéscsabai pékséget üzemeltető kft. ügyvezetőjeként valótlan tartalmú számlák felhasználásával több mint 5,5 millió forint adóhiányt okozott.

hirdetés

Harmadik társuk egy 43 éves Debrecenben élő koszovói állampolgárságú férfi, aki egy békési székhelyű, Békésen és Mezőberényben pékséget üzemeltető cég ügyvezetőjeként ugyanezzel a módszerrel több mint 500 ezer forint adóhiányt okozott; őt a bíróság 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, és 1 év 6 hónap időtartamra eltiltotta a gazdasági társaságok vezető tisztségének viselésétől.

A valótlan tartalmú számlákat kiállító és közvetítő, bűnsegédként felelősségre vont ügyvezetőt, tolmácsot és két könyvelőt a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre ítélte, illetve próbára bocsátotta – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés