A koronavírus megfékezte Kínában a légszennyezést

óvintézkedéseket, kínában, fertőzöttek, járvány, vírus, koronavírus Illusztráció: Pixabay

Kínában a koronavírus által eredményezett gazdasági lelassulás következtében 30 százalékkal kevesebb nitrogén-dioxidot termelnek az ilyenkor szokásosnál.

hirdetés

A NASA napokban közzétett mérései szerint közel 30 %-kal csökkent a nitrogén-dioxid kibocsátás az ország egyes részein az időszakra vonatkozó átlaghoz képest. A szennyezés csökkenése először Hupej tartományban, a COVID-19 kitörésének vuhani epicentruma közelében volt mérhető. Majd végül az egész országban érzékelhetővé vált.

hirdetés

A szakemberek úgy vélik, hogy a szennyezés drasztikus csökkenése részben a vírus elterjedését követő gazdasági lassulásnak köszönhető. Bár az üzemekben többé-kevésbé folytatódik a gyártás, az autógyárak és néhány más vállalat várhatóan március közepéig nem tér vissza a teljes körű termeléshez. A gazdasági indexek alapján a vírus nagyobb hatással bír, mint a pénzügyi válság, amely az elmúlt évtizedben rázta meg a világot.

A holdújévhez kapcsolódó ünnepélyek minden évben csökkenést hoznak a légszennyezésben a február eleji időszakban. Azonban a kínai újév napját követően (február 12.) újra növekedni szokott a szennyezőanyagok kibocsátása. Idén ez a növekmény elmaradt, a légszennyezés február közepétől tovább csökkent – írja az Időkép.

hirdetés