Nevelőszülőnek lenni nem könnyű, de tele van szépséggel

Nevelőszülőnek Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Nevelőszülőnek lenni nem könnyű hivatás, de megéri. Mert a nehézségek és traumák mellett tele van emberi szépséggel – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára egy budapesti filmvetítésen.

hirdetés

Fülöp Attila a nevelőszülői családokról szóló, Befogadottak című dokumentumfilm vetítésén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban emlékeztetett arra, hogy 2018-ban indították el a Befogadlak elnevezésű programot a nevelőszülői hivatás népszerűsítésére. Ez a film is ennek keretében készült el. Elmondta, a filmmel a céljuk az volt, hogy a sokak számára még ismeretlen segítő hivatást széles körben megismertessék, ne “politikai zsákmányszerzésre” használják, hanem mindenki megfontoltan mondhasson róla véleményt.

hirdetés

A Befogadottak című dokumentumfilmet Lakatos András rendezte, főszerkesztője Varga Kriszta volt. A 35 perces filmben nem mindennapi sorsokat, történetek ismerhetnek meg az érdeklődök. Az alkotók arra keresték a választ, “kinek kell megfognia azt a gyerekkezet, amelyiket a saját családja elengedett?” – áll a filmet beharangozó ismertetőben. A filmben nevelőszülők és a családjukban felnőtt gyerekek szólalnak meg. Előbbiek egyebek mellett arról beszéltek, hogy a nevelőszülőséget nemcsak maguknak kell felvállalniuk, hanem a gyerekeket és a helyzetet el kell fogadtatniuk például a nagyszülőkkel és a tágabb környezettel is.

A nevelőszülők arról is beszéltek, a vér szerinti anyát támogatni, erősíteni kell anyai szerepében. Hogy jelen lehessen a gyerek életében addig is, amíg a nevelőszülőnél töltött átmeneti állapot után véglegesen rendezni tudják a kapcsolatot. A filmben megszólaló nevelőszülők az egyik legnehezebb feladatnak mondták a gyerekek “hazagondozását”, érzelmi elengedését. Ez azonban elengedhetetlen, hiszen a hivatásuk alapvető célja, hogy mindenek előtt a gyerekek érdekeit érvényesítsék.

Fülöp Attila korábban azt közölte, hogy ma több mint 23 ezer olyan gyerek és fiatal él Magyarországon, aki valamiért nem tud saját családjában nevelkedni. Őket ötezernél több nevelőszülő segíti – írja az MTI.

hirdetés