Szintvizsgát tettek a Trefort karosszérialakatos kilencedikes diákjai

karosszérialakatos Fotó: Körös Hírcentrum

Az elmúlt napokban számos szakképzési intézményben tettek szintvizsgát a diákok. A közelmúltban például a karosszérialakatos tanulók vizsgáját rendezték meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

hirdetés

A szakképzési szintvizsgák szervezése a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közjogi feladata. Ez az utolsó tanév, hogy a kamara szintvizsgát szervez, ugyanis a 2020/21-es tanévben ágazati alapvizsga lesz helyette – teljesen más szerkezettel – árulta el az eseménnyel kapcsolatban Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

hirdetés

A szintvizsga felméri a diákok tudását, hogy kihelyezhetők-e vállalkozásokhoz, ott segítséggel el tudják-e végezni a feladatukat, tovább tudnak tanulni. Készen áll-e az irányított munkavégzésre. Ha valakinek nem sikerül a szintvizsgája, sem a pótvizsgája, akkor nem köthet tanulószerződést, bent marad az iskolai tanműhelyben. De ennek az eredménye nem számított bele sem az év végi bizonyítványba, sem a szakmai vizsgába.

Kiss Mihály, a Trefort-tagiskola igazgatója megosztotta, ezek a diákok a nyáron már külső cégeknél fognak gyakorlatot teljesíteni, így ez a megmérettetés egy fontos állomás a kilencedikes tanulók képzésében. A karosszérialakatos vizsga volt a második, amelyet szerveztek, elsőként a számítógépszerelők adtak számot tudásukról. Egyelőre jó eredmények születtek, bátran engedik el a tanulókat a gyakorlatra.

 

hirdetés