Luxusautókat zárolt a NAV törvénytelen kölcsönök és áfacsalás miatt (videó)

luxusautókat foglaltak le

Luxuskörülmények között élt az az ügyvéd, akit letartóztattak törvénytelen kölcsönök és áfacsalásból való részesedés miatt. Az illető ráadásul egy tanút még a vallomástétel előtt megfenyegetett, hogy elkerülje büntetését.

hirdetés

Az éjszakai eligazítás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi pénzügyi nyomozói, járőrei, informatikusai, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a TEK egységei felszámoltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezetet. A nyomozók bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, hamis tanúzásra felhívás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgattak ki gyanúsítottakat. Hetüket őrizetbe vették, mert a bűnszervezetben közreműködtek a behajtásban, a pénzfelvételben, a koordinálásban és a fiktív számlázásban. A pénzügyi nyomozók Porsche-t, Ferrarit, Mercedest, Volvót, valamint több mint hetven ingatlant, továbbá készpénzt és befektetést zároltak.

hirdetés

A nyomozás adatai szerint egy bűnszervezet állt annak a számlázási láncolatnak a hátterében, ami egy dél-alföldi vágóhíd részére segédmunkások és rakodók munkájáról állított ki fiktív számlákat. A vágóhíd járulékot nem fizetett az alkalmazottak után. Majdnem 1,5 milliárd forint értékű hamis számlát vásárolt. A számlákat olyan cégek állították ki, amelyek ügyvezetői strómanok voltak. A jutalékból a szóban forgó ügyvéd is részesedett. Ez az ügyvéd éveken keresztül úgy adott cégek és magánszemélyek részére törvénytelenül, üzletszerűen kölcsönt, hogy bár a szerződésben kamatot nem kötött ki, a kölcsönadott összegnél magasabb összeget tüntetett fel a papírokon. Hasonló elvek mentén külföldről behozott, nagy értékű járműveket is értékesített a kialkudott eladási ár kamattal növelt értékén.

https://www.facebook.com/NAVprofil/videos/494200794823873/
A pénzügyi nyomozók jelenleg több mint harminc, félmillió és hatvanmillió forint közötti összegről szóló ügyletet vizsgálnak. Amikor a hatóságok a kölcsönök körülményeinek vizsgálatát megkezdték, az ügyvéd egy tanút megfenyegetett, hogy ne tegyen rá terhelő vallomást. Az okozott kár, a lefoglalások és zárolások révén teljes egészében megtérülhet. A gyanú szerint elkövetett visszaélések miatt akár tizenhat év szabadságvesztés is kiszabható – tájékoztatott Barnáné Horváth Melinda őrnagy, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága sajtóreferense.

hirdetés