Március 15-én nyit a szarvasi Körösvölgyi Állatpark

körösvölgyi Fotó: Körösvölgyi Állatpark

Március 15-én nyitja meg kapuit az idei szezonban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Szarvason található Körösvölgyi Állatparkja, ahol számos fejlesztéssel és programmal várják az érdeklődőket – tájékoztatta a park az MTI-t.

hirdetés

A nyitás napján délelőtt vízimadarak látványetetésére várják az érdeklődőket, akik az idei Év madaráról, az erdei fülesbagolyról is megtudhatnak érdekességeket. Megnyílik a madárvonulás érdekességeit és legjeit bemutató, Útlevél nélkül a Föld körül című időszaki kiállítás is, amely november 8-ig látogatható. A Körösvölgyi Állatparkban több korszerűsítés is zajlik egy román-magyar együttműködésből létrejött nyertes pályázatnak, valamint egy uniós tendernek köszönhetően. Épül két új közösségi épület. Egy úgynevezett lombterasz kilátó, továbbá hajókikötőt és parkolókat is kialakítanak – mondta Körömi Krisztina, a látogatóközpont vezetője.

Hozzátette, hogy elkészült az új gyíkkifutó is. Ide várhatóan az év közepén érkeznek az állatok. Ekkor láthatják először a látogatók a park másik új állatfaját, a szürkefarkas-kölyköket is. Az új kisállatsimogatóban a kecskéket és a nyulakat viszont már márciusban megszeretgethetik a gyerekek – mondta. A parkban jelenleg mintegy 40-féle madár-, emlős- és halfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az itt élő állatok részben különböző fajvédelmi programokban résztvevő állatfajok példányai, részben pedig – különböző okok miatt – a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek. Az állatpark lakói között védett és nem védett fajok egyaránt vannak.

A látogatók olyan, rejtett életmódot élő állatokkal is találkozhatnak, mint a nyuszt, a borz vagy a nyestkutya, valamint az aranysakál. Az Anna-ligetben láthatnak gímszarvast, őzet, dámszarvast, vaddisznót és rókát is. Ezek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban. A kialakított vizes élőhelyen vízi madarak, mocsári teknősök, halak élnek. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, amelyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon.

A Körösvölgyi Állatparkban az év során egyebek mellett Túzok Tusa természetismereti vetélkedő, gyermeknap, gyógynövényes pünkösdölés, szünidei állatmustra, gombaismereti börze, állatkertek éjszakája, szakvezetéses túrák és látványetetések várják az érdeklődőket. A programokról a www.kmnp.hu oldalon lehet bővebb információkat találni – írja az MTI.

hirdetés