Spanyolország nem fogad szerdától Olaszországból érkező utasszállító repülőgépeket

repülés, Liszt Ferenc-repülőtér, repülési tilalom Illusztráció: Pixabay

Spanyolország szerdától két héten át nem fogad Olaszországból érkező utasszállító repülőgépeket a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentése érdekében – döntött a spanyol kormány keddi ülésén Madridban.

Az intézkedést a kabinet azzal indokolta, hogy a fertőzések nagy többsége behurcolt esetnek számít, az érintettek vagy Olaszországban jártak a közelmúltban, vagy kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki onnan érkezett.
Spanyolország és Olaszország között évente 106 ezer kereskedelmi járat közlekedik, mintegy 16 millió utassal.
A korlátozás nem vonatkozik az állami repülőgépekre, a teherszállító, humanitárius és egészségügyi járatokra – részletezte a döntést a spanyol egészségügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

hirdetés

Salvador Illa elmondta: a legfrissebb adatok szerint Spanyolországban eddig 1622 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, 101 beteget ápolnak intenzív osztályon és 35 ember halt bele a betegségbe. A gyógyultak száma 135. Koronavírus-tesztet több mint 17500 esetben végeztek. Az országban három területen “jelentős a vírus közösségi terjedése”: a madridi autonóm közösségben, ahol 782 fertőzött van, Baszkföld két városában, Vitoriában és Labastidában 195 regisztrált megbetegedéssel, valamint La Rioja régióban 144 esettel.

Ezen a három helyszínen szerdától szünetel az oktatás két hétig, ahogy azt már La Rioja kivételével hétfőn bejelentette a szaktárca, új intézkedésként pedig felfüggesztik az ezer főnél nagyobb, zárt térbe szervezett tömegrendezvények megtartását is.

A következő két hétben a nagyszabású sportmérkőzéseket közönség nélkül, zárt kapuk mögött játsszák az egész országban – mondta a miniszter. A döntés érinti például a spanyol labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályának meccseit.

Hozzátette: a mostantól minden nagyszabású tömegrendezvény megtartásának engedélyezését egyenként fogja értékelni az egészségügyi minisztérium az érintett autonóm kormányokkal és önkormányzatokkal közösen. Így például a Valenciában jelenleg is zajló, hagyományos téltemető Fallas ünnepség folytatásáról is határozni fognak.
María Jesús Montero kormányszóvivő elmondta: a kormány ülésén elfogadott egy cselekvési tervet a járvány várható gazdasági hatásainak mérséklése érdekében, arról Pedro Sánchez miniszterelnök csütörtökön egyeztet a szakszervezetekkel és a munkáltatói érdekképviseletekkel, és a dokumentum még aznap újból a kabinet elé kerül.

A spanyol parlament alsóháza kedden felfüggesztette működését, miután az egyik képviselő koronavírus-tesztje pozitív lett. Javier Ortega-Smith, a VOX párt főtitkára kapta el a vírust, így a párt több 51 parlamenti képviselője is közölte, hogy elővigyázatosságból mind otthonról fognak dolgozni, mivel a VOX hétvégén tartotta tisztújító küldöttgyűlését kilencezer ember részvételével.

Meritxell Batet házelnök bejelentette: az egyetlen esemény, amelyet megtartanak a héten, az Salvador Illa egészségügyi miniszter bizottsági meghallgatása lesz a vírus spanyolországi terjedésével kapcsolatban. Később értékelik, hogy a korlátozó intézkedést kiterjesztik-e a jövő hétre is. A fertőzések számában élen járó madridi tartomány bejelentette: a jövő héttől az otthonmaradó diákok távoktatásban, online tanulnak majd, és új intézkedésként elrendelték a tömegközlekedési eszközök napi fertőtlenítését.

Fehér Krisztina MTI