Békéscsabán és Békésen is elmaradnak az ünnepi megemlékezések

március, ünnepi Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A koronavírus-fertőzés elkerüléséért a legtöbb megyeszékhely és megyei jogú város önkormányzata úgy döntött, hogy nem tartják meg a március 15-ei ünnepi programokat. Többek között, éppen ezért, Békéscsabán is elmarad a megemlékezés.

hirdetés

A nyíregyházi önkormányzat sajtószolgálata kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a lakosság védelmében elmaradnak a megemlékezések. A tájékoztatás szerint nem tartják meg a pénteki megemlékezést a ’48-as sírkertben, a Petőfi téren és az emléktábláknál. Illetve elmarad a Kodály Zoltán Általános Iskolába tervezett péntek esti ünnepi hangverseny is. Vasárnap nem rendezik meg az önkormányzati Kossuth téri ünnepséget és a múzeumi kísérőrendezvényt sem. Aki az ünnep alkalmából mégis szeretné leróni tiszteletét, valamennyi helyszínen egyéni koszorúzással teheti meg. Mint ahogy a város vezetése is él majd ezzel a lehetőséggel – írták.

hirdetés

Kaposvár önkormányzata is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lakosság védelmében nem tartják meg a hagyományos március 15-i Széchenyi- és Kossuth téri ünnepséget. Tudatták ugyanakkor, hogy nem marad el a főtéri zászlófelvonás és a polgármesteri koszorúzás sem. A somogyi megyeszékhely fő útvonalait, középületeit idén is zászlók díszítik. Így a város méltó módon idézi meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékét – írták. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum azt közölte, hogy a járványügyi helyzet miatt elmarad a március 28-ra meghirdetett Nárciszünnep a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.

Békéscsabán a jelenlegi információk szerint nincs koronavírusos beteg. A város vezetése úgy döntött, hogy “a lakosok biztonságának és egészségének megőrzése érdekében indokolt az óvatosság”. Ezért nem rendezik meg a március 15-i városi ünnepséget. A békéscsabai életműdíjat és a Békéscsabáért kitüntetést előreláthatóan a következő, március 26-i közgyűlésen adják át. Közleményben azt kérik a csabaiaktól, hogy kokárda kitűzésével tisztelegjenek az 1848/49-es szabadságharc hősei előtt.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere közleményben jelentette be kedden, hogy a városi közgyűlés tagjaival egyeztetve a vírusveszély miatt lemondják a március 15-i ünnepi programokat. Egyúttal arra kérte a városban tevékenykedő civil szervezetek, intézmények vezetőit, hogy ők is mérlegeljék, megtartják-e a sok részvevős rendezvényeiket.

Korábban Debrecenben, Érden, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen is lemondták a március 15-ei városi megemlékezések. Szekszárd polgármestere, Ács Rezső hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a március 15-ei ünnepség csak akkor marad el a városban, ha eső miatt zárt térben kellene megrendezni – számolt be az MTI.

Megyénkben több település döntött hasonlóképpen, Békésen sem lesz városi ünnepség. Békés önkormányzata szerdai döntése alapján a településen elmarad a március 15-i megemlékezés. A döntést a vírus terjedésének megelőzése érdekében, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szakmai iránymutatását figyelembe véve hozták meg.

hirdetés