Dr. Takács Árpád: Mozgalmas esztendőt tudhat maga mögött a kormányhivatal

Takács Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a közelmúltban megtartotta a 2019-es évet értékelő sajtótájékoztatóját. A feladatok és az eredmények tekintetében is gazdag esztendő volt a tavalyi.

A kormánymegbízott felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős átalakuláson megy keresztül a közigazgatás. A tavalyi évre kitűzött feladatokat teljesítette mind a kormányhivatal, mind a járási hivatalok. Az egységes jogalkalmazásban, a reagálóképesség növelésében jelentős eredményeket értek el. Két új kormányablakot nyitottak 2019-ben, a látogatói számok bizonyították ezek létjogosultságát. 2019-ben 1.428.000 ügyfél fordult meg a kormányhivatal szervezeti egységeinél. 20 százalékkal többen, mint 2018-ban. Az elsőfokon elintézett ügyek száma 1.120.000 volt tavaly, 10 százalékos emelkedés történt. A másodfokú ügyek száma, a bírósághoz fordulók száma is csökkent, tehát kevesebben fellebbeztek 2019-ben.

hirdetés

A kormányhivatal szervezeti egységei 63.700 hatósági ellenőrzést folytattak le. 1001 alkalomal történt intézkedés vagy szankció. A megyében működő vállalkozások, ügyfelek, állampolgárok jogkövető magatartása jelentős mértékben javult. Az egyenszilárdság elve mentén az egységes eljárásrend, egységes elvek alapján, egységes módszertanban döntenek a megye valamennyi településén a kormányhivatal munkatársai.

A Kormányablak busz összesen 108 alkalommal települt ki olyan helyszínekre, településekre, ahol sem kormányablakban, sem okmányirodában az ügyfeleknek nem volt lehetősége ügyet intézni. Kistelepüléseket, fesztiválokat, a tanyákon élőket és a szociális intézményeket is elérték az év folyamán. 2200 ügyfél fordult meg a buszokban.

Fejlesztések is történtek 2019-ben. Hazai forrásból, mintegy 790 millió forintból meújult a Szeghalmi Járási Hivatal két épülete, és a Szarvasi Járási Hivatal teljes épülete. Ennek köszönhetően egy helyre került az ügyintézés, hatékonyabbá téve a munkavégzést. 2019-ben közel 100 millió forint értékben szerzett be új járműveket a kormányhivatal.

A nyitott hatóság elvének kiterjesztése érdekében további együttműködési megállapodásokat kötöttek. A Civil Szervezetek Szövetségével, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei szervezetével, valamint a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségével működnek együtt. Az elmúlt év a vadászat éve volt, a vadászkamarával számos konferenciát, kiállítást és gyermektábort is megvalósítottak. A hagyományos rendezvények is természetesen megvalósultak. Nagy sikert aratott a pályaválasztási vásár, a közfoglalkoztatási kiállítás, a társadalombiztosítási fórum és a vidékfejlesztési konferencia. Új elem volt a fiatal gazdák fórumának összehívása, gazdafórumok zajlottak megyeszerte, és megalakulhatott a pályaorientációs kerekasztal.

A foglalkoztatási adatokkal kapcsolatban szintén sikerről számolt be dr. Takács Árpád. 10.852 főre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, 2011-ben még 35.000 volt. 150.000 fő a foglalkoztatottak száma a megyében, 2019 végére 7.500-ra esett vissza a közfoglalkoztatásban résztvevők száma. Megjelent a munkaerőhiány fogalma, amit egy új működési modell bevezetésével és képzésekkel igyekeznek kezelni.

Az agrártámogatások és vidékfejlesztési támogatások révén 2019-ben 58,5 milliárd forint került kifizetésre a megyei gazdálkodóknak. Erre a múltban még sosem volt példa. Ez mutatja a pályázatok jó előkészítését, és a gazdák megfelelő gazdálkodását.

A jövőre vonatkozóan számos változtatásról adott hírt a kormánymegbízott. Az országgyűlés tavaly decemberben elfogadott egy a közigazgatás egyszerűsítését szolgáló jogszabálycsomagot. Január 1-jétől egyes kormányhivatali és járási hatáskörök központi és területi államigazgatási szervekhez, nonprofit szervezetekhez, kamarákhoz kerültek. Például az agrárgazdasági kamara intézi ezután a családi gazdaságok nyilvántartásba vételét. Március elsejével újabb változások léptek életbe, ezek közül a legfontosabb, hogy a kormányhivatal és a járási hivatalok döntéseinek fellebbezéséért közvetlenül a bírósághoz fordulhatnak az ügyfelek – tette hozzá dr. Takács Árpád.

hirdetés