Gazdasági Évnyitót tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Kereskedelmi Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Idén is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezte meg a már tradíciónak mondható Gazdasági Évnyitó című rendezvényt. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György MNB elnök és Varga Mihály pénzügyminiszter. Kifejtették álláspontjukat a magyar gazdaságot érintő kérdésekben.

hirdetés

A magyar gazdasági modellváltás eredményes, egyebek közt a tartós gazdasági növekedést, folyamatosan csökkenő államadósságot, fegyelmezett költségvetést, a foglalkoztatás növekedését hozta – hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kamara Gazdasági évnyitó 2020 rendezvényén. Rámutatott arra is, hogy a modellváltás eredményeként csökkent a munkanélküliség, teljesítménycentrikus és ösztönző adórendszer alakult ki. Kedvezőbb a magyar gazdaság megítélése, bővülnek a beruházások.

hirdetés

Parragh László bejelentette, hogy a kamara a koronavírus miatt elhalasztja az idei Szakma Sztár Fesztivál 2020 rendezvényt. Az eseményt április 20-22. között tartották volna meg a Hungexpo területén. A döntést az egészségügyi kockázatokat és a hatóságok ajánlásait mérlegelve hozták meg. A válogatók 2020. március 12-ig bezárólag, az előzetes terveknek megfelelően lebonyolításra kerültek.

A rendezvényen az MKIK elnöke felidézte a kamara javaslatát a fenntartható növekedés feltételeiről. Ezek közt szerepel a béremelés folytatása, a bérterhek csökkentése, a munkaerőpiaci mobilitás növelése, a szakképzés, a felnőttoktatás és felnőttképzés átalakítása. Parragh László elmondta, egyetértenek a bankok hatékonyságának növelésére tett törekvéssel. Mint fogalmazott: a magyar bankok olcsóbban is szolgáltathatnának.

Kitért arra, hogy a kamara folyamatosan figyeli a vállalatok visszajelzése alapján a koronavírus gazdasági hatását. Az MKIK elnöke abszolút sikertörténetnek nevezte a Széchenyi Kártyát, amely az elmúlt húsz évben folyamatosan bizonyította alkalmasságát a kis- és középvállalkozói szektor finanszírozására. Ismertette, hogy 2019-ben 21 ezer hitelügyletet bonyolítottak le és 280 milliárd forintot helyeztek ki. Húsz év alatt 300 ezer hitelügylet jött létre 2400 milliárd forint összegben, ezen belül az Agrár Széchenyi Kártyából 56 milliárd forintot helyeztek ki több mint 4500 agrárvállalkozónak.

A koronavírus hosszabb távú hatásai kiszámíthatatlanok, a gazdasági hatása több évig húzódik, míg az egészségügyi rövidebb lesz – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Hozzátette: az erősebb magyar gazdaság erősebb immunrendszert jelent, sok uniós országhoz képest erősebb a gazdaság ellenálló képessége. Ezért is fontos az eddig elért eredmények megőrzése – mondta, jelezve: a koronavírus minden gazdasági területre hatással lesz. A jegybankelnök a fórumon a Sereghajtóból újra éllovas című előadásában kiemelte: Magyarország éllovas lett a régiójában, Európában, az elmúlt tíz évben sikeres válságkezeléssel, felzárkózási fordulattal. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben utolsó volt az ország az elért növekedésben a régióban. 2019-ben pedig már első lett a GDP növekedésben. Az uniós fejlettségi átlaghoz képest 2019 végén a magyar már meghaladta lengyel és a görög fejlettséget. Ez történelmi siker – húzta alá.

A tárca kész arra, hogy gazdaságpolitikai lépésekkel a magyar gazdaság eredményeit megvédje, az Európai Unióban elért növekedési előnyét megtartsa – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A legfontosabb teendők közé sorolta a gazdaságpolitikai mozgástér további kiszélesítését, a versenyképességi intézkedések folytatását, gyorsítását. Továbbá a hatéves adó- és bérmegállapodás betartását, a stabilitás megőrzését, a beruházások vonzását.

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek. Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő. Azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők “földközeli” visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken. Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban -, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit – közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség, ami mindenkitől követel majd hozzájárulást – olvasható a szervezet honlapján.

hirdetés