Rendőri ellenőrzés az osztrák és a szlovén határszakaszon

osztrák Fotó: police.hu

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként csütörtöktől a rendőrség újra ellenőrizhet az osztrák és a szlovén határon – közölte a rendőrség a honlapján.

Kommunikációs szolgálatuk közleménye szerint osztrák viszonylatban Magyarország területére belépni a nemzetközi forgalom számára – bármely ország állampolgárai részéről – Hegyeshalom, Sopron és Rábafüzes közúti határátkelőhelyeken lehet. A magyar és az osztrák állampolgárok a már felsorolt átkelőhelyeken túl igénybe vehetik a határátlépéshez Kópháza, Kőszeg, Bucsu és Szentpéterfa közúti határátkelőhelyeket.

hirdetés

Szlovén viszonylatban Magyarország területére belépni a nemzetközi forgalom számára – bármely ország állampolgárai részéről – Tornyiszentmiklós, Rédics közúti határátkelőhelyeken lehetséges. A magyar és a szlovén állampolgárok a felsorolt átkelőhelyeken túl igénybe vehetik a határátlépéshez Pince közúti határátkelőhelyet – számolt be az MTI.

A kormány döntése alapján ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzés során a rendőrök igazoltatják. Majd megkérdezik úticéljukról a Magyarország területére belépni szándékozókat. Mind a magyar, mind a külföldi állampolgárokat nyilatkoztatják arról, hogy fertőzött területről érkeztek-e. A magyar állampolgárokat beléptetik Magyarország területére. Majd – az utazási előzmények alapján – egészségügyi személyzet közreműködésével döntenek arról, hogy szükséges-e kéthetes hatósági házi karantén elrendelése. Fertőzés gyanúja esetén a mentőszolgálat kórházba szállítja az érintettet.

A beléptetett, Magyarországon átutazó külföldieknek a hatóságok egy úgynevezett tranzit-útvonalat határoznak meg. Kijelölt pihenőhelyekkel és benzinkutakkal, hogy a lehető leggyorsabban áthaladhassanak az országon. A Kínából, a Dél-Koreából, az Iránból és az Olaszországból személyforgalomban érkező külföldi állampolgárok beléptetését a rendőrség megtagadja – írja a police.hu.