Bezárnak az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék Békéscsabán

békési, Minibölcsőde épül Csanádapácán Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere vasárnap reggelre összehívta a Békéscsaba Megyei Jogú Város fenntartásában működő óvodák és bölcsődék vezetőit és tájékoztatta őket arról a döntésről, miszerint az önkormányzat nevében a koronavírus járványveszély miatt kéri az óvodák és bölcsődék működésének szüneteltetését 2020. március 18, 00:00 órától határozatlan időre.

hirdetés

Mint azt a polgármester a közleményében írja, erre a döntésre a Kormány 45/2020 (II. 14.) kormányrendelete adta meg a felhatalmazást. A ma reggel megerősített információk szerint Békéscsabán továbbra sincs koronavírustól megfertőzött személy, azonban a megelőzés érdekében óvintézkedésekre van szükség.

hirdetés

„Új ügyeleti rendszert fogunk működtetni. Ennek szabályai kidolgozás alatt vannak. Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók gyermekei az ügyeleti rendszerben elsőbbséget fognak élvezni. Az óvodákban rendszeres úszásoktatást, néptánc oktatást, labdajáték gyakorlást 2020. március 16. 00:00 órától beszüntetem a biztonság erősítése érdekében.

Elrendelem, hogy az óvodák és bölcsődék kapuján csak a gyermekek és az óvodai és bölcsődei személyzet léphet át, a kontaktusszám csökkentése érdekében. Kérem a szülök megértését és türelmét! A közétkeztetés változni fog, ennek részletei kidolgozás alatt vannak.

Azoktól a szülőktől, akik megtehetik, azt kérem, hogy már március 16-án és 17-én se vigyék a gyermeket óvodába, bölcsődébe. Az intézményvezetőkkel folyamatos kapcsolatot fogok tartani és 2020. március 16-án és 17-én este is értékeljük a legfrissebb eseményeket.

Az eddigi külföldi és hazai események alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a járvány terjedését azzal lassíthatjuk le, ha a közösségi találkozásokat minimalizáljuk. Ha nem lesz mindenki egyszerre beteg, az ellátórendszer is könnyebben fogja bírni a terhelést és akkor vélhetően kisebb lesz a krízis, mint más európai országban.

Ha valaki a betegség tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe, és ne használjon tömegközlekedést! Ha úgy gondolja, hogy fennáll a koronavírus gyanúja, haladéktalanul keresse telefonon a háziorvosát vagy hívja a www.koronavirus.gov.hu oldalon elérhető információs vonalat.

A járványügyi helyzet alakulását és az operatív törzs ajánlásait folyamatosan figyelemmel kísérjük és központi utasításoknak megfelelően fogunk eljárni. A hatóságokkal szoros együttműködésben, felelősséggel dolgozunk a vírus terjedésének megelőzése és a lakosság védelme érdekében.

Jó egészséget kívánok mindenkinek! Vigyázzunk magunkra és egymásra!” – fogalmaz a polgármester.

Ez is érdekelheti:

hirdetés