Orosházi Kórház: halasztják a tervezett műtéteket, bezár a nappali kórház

Orosházi Fotó / Illusztráció: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház

Tekintettel a koronavírus okozta egészségügyi veszélyhelyzetre, az Orosházi Kórház Operatív Koronavírus Testülete március 16-a hétfőtől visszavonásig több változást is életbe léptet a kórházban. Mindezt a lakosság és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében.

hirdetés

Szüneteltetik a fekvőbeteg ellátásban az elektív, azaz a tervezett ellátásokat, műtéteket. Ezek a sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet, stb. A kórház a fekvőbeteg osztályokon kizárólag sürgősségi betegeket lát el és nem halasztható ellátásokat végez.

hirdetés

A látogatási tilalom miatt az osztályokhoz kapcsolt ambulanciákon (pl. fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat) a betegellátás tilos! Ezekről bővebben a Kórház utcai portaszolgálaton kapnak felvilágosítást az érdeklődők. Szünetel továbbá a Nappali Kórházi ellátás is. Így a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály nappali részlegére nem lehet bejönni felvenni a kezeléseket.

A járóbeteg szakellátást egyelőre nem korlátozzák. De kérik a betegeket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) a háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében csak a járványhelyzet után keressék fel a szakrendelőket, diagnosztikai részlegeket. Megfázásos panaszok esetén kérik minden esetben a sebészeti szájmaszk használatát!

Amennyiben enyhék és nem súlyosak, életetkilátásaikat befolyásolók a panaszok, az SBO gördülékeny működése érdekében kérik, hogy sürgős esetben először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot. Amennyiben lázzal járó, felső légúti hurutos panaszt észlel valaki magán, abban az esetben a kapcsolatfelvétel először telefonon történjen (háziorvos, háziorvosi ügyelet).

A fent felsorolt döntések fő oka az, hogy a tervezett műtéti beavatkozások, az osztályokhoz kapcsolt ambuláns, illetve a nappali kórházi ellátások nagyon sok orvos-beteg találkozással járnak. Ez veszélyhelyzetben terheli a kórházi ellátó rendszert. Másrészt sok egészségügyi eszköz (maszkok, egyszer használatos műtéti ruhák, sapkák, egyéb védőfelszerelések) felhasználásával jár. Ezekre szükség lehet abban az esetben, ha a járvány Orosházán, illetve a kórház ellátási területén megjelenik.

A COVID-19 vírus lappangási ideje hosszú (akár 14 nap). A már fertőzött, de tüneteket nem produkáló páciensek továbbadhatják a vírust. Ezek az orvos-beteg találkozások kockázatot jelentenek a kórházi dolgozókra és a betegekre egyaránt. Ezért arra kérik a halasztható műtétre váró betegeket, akkor se jöjjenek be a kórházba, ha a műtét időpontja a következő napokra szól. Kiértesítik a tervezett műtétre váró összes beteget. Illetve kérnek mindenkit, vegyék fel a kapcsolatot telefonon keresztül kezelőorvosaikkal, az osztályokkal – tájékoztatott az Orosházi Kórház hivatalos oldala.

hirdetés