Békésen is több korlátozás lépett életbe

Békésen, kálmán Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Békésen is több intézkedést vezetett be az öbkormányzat a rendkívüli helyzetre tekintettel. Ezzel kapcsolatban Kálmán Tibor polgármester is közleményt adott ki.

hirdetés

2020. március 16-tól kezdődően a vészhelyzet megszűnéséig a betegek tervezett egészségügyi ellátását a szakrendeléseken csak akkor vegyék igénybe a lakosok, ha arra sürgős szükségük van, életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében. A mai naptól az általános és középiskolákban a digitális munkarend került bevezetésre, a diákok távoktatás formájában tartanak kapcsolatot a pedagógusokkal. 2020. március 17. kedd 00.00 órától bezárnak a helyi bölcsődék és óvodák, ezekben az intézményekben a rendkívüli szünet egyelőre 2020. március 31-ig tart, ha a későbbiekben is szükséges lesz, meghosszabbításra kerül.

hirdetés

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere 2020. március 15-én rendkívüli egyeztetést tartott az önkormányzati intézmények, az egyházak és az oktatási intézmények vezetőivel a koronavírussal kapcsolatban kialakult veszélyhelyzet miatt. Több olyan döntés született, amelyet a lakosság egészségének megóvása érdekében hoztak a kormányrendeletekben és kormányhatározatokban előírtak szerint.

A kormányrendeletben foglaltakat alapul véve – amennyiben indokolt, az intézményvezető döntése alapján – a járvány elleni védekezésben résztvevő munkavállalók gyermekei számára a bölcsődében és az óvodában folyamatos ügyeletet biztosítanak. Nyomatékosan kérik, hogy a szünet idejére a gyermekeket ne a nagyszülőknél helyezzék el, hiszen továbbra is az idős korosztály a legveszélyeztetettebb. Ezúton kérik a munkaadókat, hogy amennyiben tehetik, engedjék otthonról, távmunkában dolgozni a szülőket. Az önkormányzat és intézményei is mindent megtesznek ennek érdekében.

Március 16-tól a fogorvosi alapellátás szünetel, csak sürgős esetben keressék a fogorvost. Tüdőszűrő vizsgálatokat sem végeznek egyelőre. A veszélyhelyzet idején a keresőképtelenségről szóló igazolásokat nem szükséges kéthetente meghosszabbítani.

Békésen egyetlen gyermek és diák sem marad étkezés nélkül, a gyermekétkeztetést továbbra is zavartalanul biztosítja Békés Város Önkormányzata és intézményei. A mai napon felmérjük az igényeket, hogy csak annyi adag ételt készítsen az étkeztetést végző cég, amennyi szükséges. Az ebédlők nyitva lesznek, de az ételeket csak elvitelre fogják készíteni a közösségi érintkezés csökkentése érdekében. Bővebb tájékoztatást az intézményvezetőktől kaphatnak az érintettek.

Bezárnak az idősek klubjai is, az étkeztetés biztosított lesz az idős korosztály számára, az ételek esetleges házhoz szállításában is segítséget nyújtanak az intézmények. Az egyházak, a helyi missziók segítségével szükség szerint a bevásárlásban is segítséget kaphatnak az idősek. A kulturális központ, a múzeum, a civil ház, a könyvtár nagyobb rendezvényei elmaradnak. A 10-15 fős kisebb csoportos foglalkozásokat egyelőre a megfelelő biztonsági intézkedések mellett megtartják.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információ, hogy az önkormányzat ismeretei szerint a városban továbbra sincs fertőzött. Amennyiben bárkinek tudomása van magára hagyott idősekről, kérik, jelezze Békés Város Önkormányzata felé. Továbbá kérik a lakosságot, hogy csak a halaszthatatlan ügyeiket intézzék, kerüljék a még családon belüli rokonlátogatásokat is.

 

Frissítés:

hirdetés