Horvátország és Szlovénia is további szigorításokat vezet be

Spanyolországban, Romániában , Magyarországon, Csehországban, járvány, németországban, koronavírus Kiemelt képünk Illusztráció

Az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében Horvátországban csütörtöktől részleges boltzárat vezetnek be, Szlovéniában pedig betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.

hirdetés

Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter a nemzeti válságstáb késő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: harminc napig az ország egész területén betiltanak minden nyilvános rendezvényt, éjféltől pedig nyitvatartási tilalmat rendelnek el a szolgáltatási tevékenységet nyújtó üzletek és vállalkozások, a mozik, az uszodák, a múzeumok, az éjszakai szórakozóhelyek, a könyvtárak és a színházak számára. Ugyanez vonatkozik a masszázs szalonokra, az edzőtermekre, a fodrászüzletekre és kozmetikai szalonokra is – tette hozzá.

hirdetés

Részlegesen bezárják a boltokat. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszer-üzletek, a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, a trafikok, a benzinkutak, a drogériák, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai terméket áruló boltok. Be kell zárniuk az éttermeknek és a kávézóknak is, ugyanakkor engedélyezik az ételek házhozszállítását és az ingyenkonyhák működését.

Jelezte, hogy azokon a munkahelyeken, ahol ez lehetséges, a munkáltatóknak meg kell oldania a távmunka lehetőségét. El kell halasztaniuk a tárgyalásokat, a hivatalos utazásokat és meg kell tiltaniuk a munkahelyre bejárást azok számára, akik valamilyen légúti fertőzéssel rendelkeznek – húzta alá.

A horvát kormány 30 milliárd kuna (1395 milliárd forint) gazdaságélénkítő csomagot indít el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. A parlament szerdán szavaz ezen intézkedésekről. Horvátországban eddig 87 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és már öt beteg épült fel.

Szlovénia szerdán tovább szigorított az intézkedéseken. Ljubljana már korábban felfüggesztett, illetve korlátozott minden nem szükséges tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől a repülőtereket is lezárták. Csütörtöktől pedig betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.

A szlovén parlament szerdán elfogadott egy törvénytervezetet, amely szerint azon alkalmazottaknak, akiket kényszerszabadságra küldenek, a munkáltatóknak ki kell fizetniük a három utolsó havi bérük átlagának 80 százalékát, amelyből az állam 40 százalékot magára vállal. Azoknak, akik számára kötelező karantént rendelnek el, az állam állja a bérüket.

Andrej Sircelj szlovén pénzügyminiszter közölte, hogy intervenciós intézkedések keretében a bankok egy évre felfüggesztik azon vállalkozások hiteltörlesztéseit, amelyeknek a koronavírus-járvány miatt be kell zárniuk. Ez nem vonatkozik a magánszemélyekre, de a helyzettől függően ők is kérhetik a bankkal szembeni kötelezettségeik elhalasztását, amelyet a pénzintézetek nem utasíthatnak el indoklás nélkül. (MTI)

 

hirdetés