Kovács Zsuzsanna: A kollégák rendkívül jól vették az új akadályokat

kovács Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

A Gyulai Szakképzési Centrum tagintézményeiben is folytatódhatott az oktatás, bár az új körülmények alapján új módszerekkel. A részletekről Kovács Zsuzsannát, a centrum főigazgatóját kérdeztük.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után a Gyulai Szakképzési Centrum vezetősége és pedgógusai is munkához láttak, az tanítás új módszerein dolgoztak. A tantermen kívüli digitális oktatás megvalósítása elindult. A munkaközösségek megtették javaslataikat, a centrum pedig elkészítette az eljárásrendet. A kollégák eddig is rendszeresen használtak digitális eszközöket, most azonban merőben új módszertanra lett szükség.

Az együttműködés és az összetartás volt jellemző az egyeztetések során, nagyon jól vették a pedagógusok ezt az akadályt – árulta el Kovács Zsuzsanna. Egy-két helyen még akadozik, de működik a rendszer. A KRÉTÁN keresztül kommunikálnak a diákokkal, mert így minden ellenőrizhető és dokumentálható. A diákok is tudtak alkalmakodni, keresik a tanárokat. Kijelöltek konzultációs időpontokat, amikor elérhetőek a pedagógusok.

A fenntartó útmutatása alapján megkérdezték a diákok gyakorlati képzőhelyeit, hogy a szakmai gyakorlatra továbbra is várják-e a fiatalokat. A cégek nagy része nem vállalta, érthető módon, hiszen a munkavállalóik többsége is otthonról dolgozik. A Gyulai Szakképzési Centrum az átcsoportosítás mellett döntött – ahogyan erről korábban Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője is beszámolt. Egyelőre digitális formában elméleti órákat tartanak a pedagógusok, a gyakorlat pedig halasztásra került – tette hozzá Kovács Zsuzsanna.

Az Erasmus programról szólva hozzátette a főigazgató, hogy a diákok szerencsére még a hónap elején rendben hazaérkeztek. Természetesen a nyári utazásokat sem tudják így megvalósítani, egy csoport éppen Dél-Olaszországba készült. A kéthetes külföldi nyelvtanulási program minisztériumi tájékoztatás alapján egy évet csúszik.

A Kovács Zsuzsannával készült interjút itt meghallgathatják: