Mészárosné Szabó Anna: A gyakorlati oktatás is meg lesz oldva

gyakorlati Fotó: Körös Hírcentrum

A digitális oktatásra való átállás különösen a szakképzésben, a gyakorlati oktatásban jelent nehézséget. A felmerülő problémákról Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője adott tájékoztatást.

hirdetés

A járványügyi helyzetre való tekintettel a diákok március 16-tól kezdve nem járnak be az oktatási intézményekbe, hanem valamilyen digitális felületen tartják a kapcsolatot tanáraikkal. Azonban a diákok egy része nemcsak iskolában, hanem a gyakorlati képzőhelyén is tanul. Békés megyében mintegy 2000 tanulóról beszélhetünk. Az első napon a gyerekek között elterjedt, hogy az iskolába járás megszűnésével a gyakorlatra sem kell bejárni. Ez azonban nem igaz – emelte ki az osztályvezető.

hirdetés

Felelősen át kell gondolni, hogy mit választanak a cégek, hogyan biztosítják a tanulónak a gyakorlatot. Megjelent egy miniszteri határozat, hogy az iskolai fenntartók milyen utat választhatnak az oktatásra. A megyei négy fenntartó közül kettő a tömbösítés mellett döntött. És a most elkövetkező hetekben leadja a közismereti anyagot és a szakmai elméletet. A szakmai gyakorlat oktatására megmarad a tanév utolsó három hete. Ez a két fenntartó Békésen a Gál Ferenc Főiskola és a Gyulai Szakképzési Centrum. A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Reményhír Intézményfenntartó Központ a digitális munkarendet részesítették előnyben. Tehát azt kérik a cégektől, hogy digitális formában adják le a tananyagot.Ez nem azt jelenti, hogy a cég részéről valakinek napi hét órában a számítógép előtt kell ülnie. A vállalkozások sokszor a fennmaradásukért küzdenek, így ez nem reális. Ráadásul gyakorlatot nem lehet egy monitoron keresztül oktatni.

A szülő is dönthetett úgy, hogy nem engedi el a gyermekét a külső gyakorlati képzőhelyre. Viszont ezt a gyakorlatot be kell majd pótolni – akár a nyári szünetben. A gyerek sehogy sem kerülhet abba a helyzetbe, hogy igazolva vagy igazolatlanul, de meglesz a hiányzása, és kötelező lesz évet ismételnie. Ha a szülő nem engedi be, az ugyan igazolt, de hiányzás, ami évismétléshez vezethet. Ezt szeretné mindenki elkerülni.

Ha a cég nem tudja vállalni a higiéniai, járványügyi feltételek teljesítését, sem a digitális oktatást, akkor az iskola vállalja át a gyakorlati képzést. Ennek is meglesznek a következményei, akár a tanulószerződés megszüntetése. De ez még a jövő zenéje – zárta gondolatait Mészárosné Szabó Anna.

A Mészárosné Szabó Annával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés