Mucsi Balázs: Többféle módon is megvalósulhat a diákok gyakorlati képzése

mucsi, Rákóczi Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

A Békéscsabai Szakképzési Centrum is a digitális oktatást részesítette előnyben, ezen a platformon adják le a tanárok az anyagokat. Arról, hogyan teltek az elmúlt napok, Mucsi Balázst, a centrum főigazgatóját kérdeztük.

hirdetés

Ahogyan a legtöbb intézménynek, úgy a Békéscsabai Szakképzési Centrumnak is volt egy eljárásrendje járvány esetére. Azonban a koronavírus egy olyan új helyzetet szült, amire senki nem volt felkészülve. Viszont a rendelkezésre álló néhány nap alatt sikerült kidolgozni, hogyan folytatódhat az oktatás a tagintézményekben. Az elméleti tudásanyag átadása kevésbé jelentett problémát, mint a gyakorlati oktatás megvalósítása.

A vállalkozásoknál gyakorlatukat teljesítő diákok oktatása esetében is a digitális megoldásokat szeretnék előnyben részesíteni. Mucsi Balázs beszámolt arról, hogy arra kérték a cégeket, lehetőségeikhez mérten ők is álljanak át erre a módszerre. Ha nem tudják megoldani, akkor az egyes szakmákat oktató pedagógusok távoktatásban be tudnak segíteni. Ehhez mind a tanulóknak, mind a pedagógusoknak igyekszik eszközöket biztosítani a centrum. Mucsi Balázs úgy látja, a kollégák igyekeztek minden nehézséget áthidalni, valóban a probléma mielőbbi megoldásán dolgozik a teljes kollektíva. A főigazgató kiemelte, hiányzásnak számít, ha egy diák semmilyen formában nem vesz részt a gyakorlatokon. A lehetőségek több formában is adottak a teljesítésre.

Az Erasmus programban részt vevő tanulókat is amint tudta, haza hozatta a szakképzési centrum. Saját forrásból váltott a diákok számára repülőjegyeket, hogy minél hamarabb itthon lehessen mindenki. Így az aktuális utazásokat meg kellett szakítani, a továbbiakat pedig el kellett halasztani. Mucsi Balázs reményét fejezte ki, hogy ez a helyzet hamarosan véget ér és ismét szervezhetik az utakat. A kéthetes külföldi nyelvtanulási program pedig egy évet biztosan csúszni fog.

A Mucsi Balázzsal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés