Készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán

menetrend változás Békés megye, MÁV, diákigazolványokat, helyközi, Volánbusz, maszkviselési, szeptemberi, Volánbusz, közlekedési, járványügyi, volánbusz, busz, szájmaszk, drágul a helyi járat Békéscsabán, Fotó: Körös Hírcentrum

A járványügyi helyzetre tekintettel március 23-tól készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében. Továbbá március 25-én üzemkezdettől pedig tanszüneti menetrend lép érvénybe – közölte a Volánbusz Zrt. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel közös közleményében hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Volánbusz Zrt. és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megállapodása alapján az autóbuszközlekedési társaság valamennyi helyközi járatán, valamint azon települések helyi járatain, ahol a Volánbusz a szolgáltató, elérhetővé válik az applikációban történő, készpénzmentes jegyvásárlás. A megállapodás szerint azokat az utasokat, akik az applikációban vásárolják meg jegyeiket a Volánbusz járataira, nem terhelik pluszköltségek. Vagyis az elektronikus jegyek ára megegyezik a hagyományos, papíralapú jegyekével. A teljes árú jegyek mellett elérhetők lesznek az 50 és 90 százalékos kedvezménnyel válthatók is – írják a közleményben.

hirdetés

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei azon dolgoznak, hogy legkésőbb a hónap végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás. A mobilalkalmazás segítségével a jegy bárhol, bármikor megvásárolható. Akár közvetlenül a járat indulása előtt is. A mobiljegy használatához az utasnak iOS vagy Android operációs rendszerű mobiltelefonjára le kell töltenie az Nemzeti Mobilfizetési Zrt., vagy valamely viszonteladója – jelenleg az OTP Simple – által működtetett közlekedési mobiljegy-alkalmazást. Majd abban regisztrálnia kell magát.

A jegyvásárlás során az utasnak meg kell adnia az utazásához használni kívánt járat tervezett indulási időpontját. A kiválasztott terméket a felhasználó egyenlegéről vagy bankkártyája segítségével tudja kifizetni. Az alkalmazások elérhetőek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján. Apple készülékekre az App Store-ból, Androidos telefonokra a Google Play áruházból tölthető le. A mobiljegyek vásárlásához és felhasználásához az utas készülékének minden esetben mobil adatkapcsolattal kell rendelkeznie. Ahogyan a megvásárolt jegy ellenőrzése alkalmával is.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a mobilalkalmazásban nem választhatók ki az indulási és célállomások. A helyközi járatokra szóló jegyeket az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni. Az adott távolsághoz tartozó adatok – az indulás és az érkezés helyét beírva – a menetrendek.hu rendszerében találhatók meg. Ez az applikációból közvetlenül is elérhető.

A közlekedési mobiljegyek használata a veszélyhelyzeti időszakban nagyban segíti a gépjárművezetők és a pénztárosok jegy- és bérletértékesítési tevékenységének csökkentését, kiváltását. A helyi és helyközi viszonylatokban továbbra is válthatók papíralapú jegyek a szokásos elővételi módokon. De a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz azt kéri, hogy a kormány tanácsának megfelelőlen csak az vegye igénybe a közösségi közlekedést, akinek halaszthatatlanul szükséges. Az autóbusz-társaság kéri továbbá, hogy aki csak teheti elektronikus úton váltsa meg jegyét.

A mobiljegyvásárlás bevezetésével egyidőben a társaság minden helyi, országos, regionális és távolsági járatán felfüggeszti az első ajtónál történő felszállást. A járművezetőket szalagkordonnal határolják el az utastértől. Március 25-én, szerdán üzemkezdettől tanszüneti menetrend lép érvénybe a Volánbusznál. Az országos veszélyhelyzettel összefüggő, a társaság autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról az utasok a volanbusz.hu/koronavirus oldalon tájékozódhatnak – írja az MTI.