Tábori kórházat állítottak fel a Szent László Kórház mellett

tábori Fotó: honvedelem.hu

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel március 23-24. között a Szent László Kórház megsegítése céljából – telepítette a Role -1 típusú tábori sátorrendszert a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakállománya, kiegészülve debreceni, hódmezővásárhelyi és szolnoki katonákkal.

hirdetés

A 24 óra leforgása alatt – az intézmény udvarán – felállított tábori kórház képes a kórház egészségügyi technológiáinak adaptálására. A sátorrendszer szállítását és telepítését felügyelő Bánsági László ezredes, az MH Egészségügyi Központ Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet intézetvezetője elmondta, hogy a sátorkészlet bontása után a tábori kórház elemeit tehergépkocsikra rakták. Majd végrehajtották a szállítást a Szent László Kórház kijelölt területére. Az ezredes hozzátette, hogy a szállítást és telepítést végrehajtó katonák a sátorkészlet üzemeltetésére és fenntartására is kiképzett szakállomány tagjai.

hirdetés

A Magyar Honvédség egészségügyi állománya a Honvédkórház, valamint az alakulatoknál szolgálatot teljesítő szakemberek munkájával jelentős szerepet vállal a járványügyi feladatrendszerből. A Szent László Kórház kisegítése miatt telepített sátorrendszerrel kapcsolatban dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, az MH Egészségügyi főnöke hangsúlyozta, hogy egy olyan modern sátorrendszert állítottak fel, mely rugalmasan alakítható a feladatellátáshoz szabva. A dandártábornok elmondta, hogy jelenleg olyan konfigurációban építik fel, ami a leghatékonyabb módon szolgálja a járvány elleni védekezést.

Kiemelte, hogy a járvány jelenlegi fázisában a sátor nagyon jól használható triázsra, betegek előosztályozására. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a betegek a lehető legrövidebb időn belül kerüljenek az ellátásuk szempontjából legoptimálisabbnak számító helyre. A telepített sátorrendszer 101 km/óra szél elleni ellenálló képességgel rendelkezik, hűtő-fűtő rendszere pedig az üzembehelyezése után 10 perccel már biztosítja a megfelelő munkafeltételeket – olvasható a honvedelem.hu-n.

hirdetés