Arcvédő pajzsokat nyomtattak az Orosházi Kórháznak

arcvédő Fotó: Rózsáné Bereczki Katalin / Orosházi Kórház

Egy “3D nyomtatás a koronavírus ellen!” elnevezésű, a közösségi oldalon alakult csoport tagjai egy már külföldön bevált arcvédő pajzsot nyomtatnak az egészségügyi dolgozók számára. Három orosházi fiatal, Gál Csanád, Ivány Dávid és Gellén János tudásukkal és 3D nyomtatójukkal az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és a gyógyítás közben sokszor közel kell hajolni a beteg arcához, aki akaratlanul is köhög, tüsszent. Az arcvédő pajzs viselése jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt, emellett a műanyagból és plexiből készült eszközök gyorsan és könnyedén fertőtleníthetők.

Az orosháziak a fejpántot készítik a 3D nyomtatókkal, ezekhez kapják egy másik csapattól a méretre vágott plexiket. Első körben közel 50 pajzsot készítettek 2-3 nap alatt, majd miután a közösség átállt egy módosított termékre, ők is váltottak. Viszont nem akarták veszni hagyni a már legyártott eszközöket. – Ezért úgy döntöttünk, behozzuk az Orosházi Kórházba, hiszen ezek is nagy segítséget jelenthetnek az egészségügyi dolgozóknak. Számunkra nem is volt kérdés, hogy beszállunk az akcióba, mi ezzel tudunk segíteni a járvány elleni küzdelemben – mondta Gál Csanád.

A következő napokban a tervek szerint még több száz pajzsot gyártanak a kórház számára. Gál Csanád hozzátette, várják az orosházi és környékbeli személyek, cégek jelentkezését, akik alapanyaggal, 3D nyomtatóval, esetleg lézeres vágással be tudnak szállni a gyártásba, hogy rövid idő alatt minél több ilyen eszközt tudjanak a magyar kórházakba eljuttatni – olvasható az Orosházi Kórház hivatalos oldalán.


Kövessen minket Facebookon!