Töretlen népszerűségnek örvend a röplabda az Erzsébethelyi Általános Iskolában

erzsébethelyi Fotó: BRSE

A békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskolában számos diák ismerkedett már meg a röplabda alapjaival. A kezdetekről és a BRSE-vel való jelenlegi együttműködésről Kucseráné Szabó Mária, az iskola egykori, valamint Petri Hajnalka, a jelenlegi intézményvezető árult el részleteket.

hirdetés
Mit lehet tudni a Erzsébethelyi Általános Iskola és a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület együttműködéséről?

K.Sz.M/P.H..: A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület és az Erzsébethelyi Általános Iskola együttműködése sok évre nyúlik vissza. A kétezres évek elején már elindult egy közös együttműködés közöttünk, majd 2007-ben kezdődött meg az igazi munka, a röplabda népszerűsítése. A Rózsa utcai intézményben Kocziha Marianna tartott edzéseket és tanulóink már abban az időben bejutottak kétszer is a Diákolimpia országos döntőjébe. Mivel az ottani tornaterem kicsinek bizonyult, az edzések egy része átkerült a Madách utcai, nagyobb tornaterembe. Ezzel egyidejűleg megnőtt a röplabda iránt érdeklődő tanulók száma is. Kitaláltuk, hogy akkor lehet eredményes az utánpótlás nevelés, ha pedagógusaink közül lesz olyan tanító, aki helyben, ismerve a gyerekeket, megismerteti a sportág alapjait, megszeretteti a röplabda sportágat. Először Sinkáné Kiss Anikó, majd Patonai Beáta végezte el az edzői képzést, így az ő segítségükkel, közreműködésükkel az alsó tagozatos gyermekek délutáni röplabdás foglalkozásait biztosítani tudjuk. A felső tagozatos gyerekek edzését sok éven keresztül Fésüs Erzsébet tartotta, ettől a tanévtől pedig Török Richárd.

hirdetés
Az előző években lépésről lépésre lett korszerűbb az iskola tornacsarnoka, mit kell tudni ezekről a fejlesztésekről?

K.Sz.M/P.H.: Iskolánkban a Belvárosi Diák Sport Klub, valamint a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület példaértékű összefogásával valósultak meg beruházások. A Madách utcai épület tornacsarnokában több mint 50 millió forint értékben történtek fejlesztések. A régi, elavult padlóburkolat helyett sportpadló került a tornacsarnokba, emellett kicserélték a nyílászárókat és egy teljesen új, ledes világítást kapott tornatermünk. A fejlesztések a két klub összefogásának köszönhetően TAO-s támogatás bevonásával valósultak meg. Szeretném megköszönni Baran Ádám, valamint Svanda Zoltán elnök urak segítségét és munkáját. Úgy gondolom, immár méltó körülmények között sportolhatnak diákjaink.

Az intézmény diákjai közül hányan röplabdáznak? Mennyire népszerű az iskolában a röplabda?

P.H.: Jelenleg több, mint 50 tanulónk sportol rendszeresen a BRSE keretein belül. A gyermekek körében nagyon népszerűek a labdajátékok, fiúknál főleg a kézilabda, a lányok körében pedig a röplabda. A teremröplabda mellett vásároltunk egy teqball asztalt is, amelyen szintén lehet röplabdázni és tervben van egy kinti, udvari pálya felállítása is.

Az intézmény dolgozói között mennyire népszerű a röplabda, járnak a mérkőzéseinkre?

P.H.: Tantestületünk egy része szívesen látogatja a felnőtt csapat mérkőzéseit és nagyon szurkolunk az utánpótlásban versenyző diákjainknak is. Két éve Békéscsaba rendezte a Diákolimpia III. korcsoport országos döntőjét összevont labdajátékokban. Iskolánk csapatát nagyon sokan buzdították, pedagógusok és gyerekek is, aminek egy gyönyörű bronzérem lett az eredménye. Évek óta rendszeres résztvevői vagyunk a röplabda Diákolimpia országos döntőinek.

Forrás: BRSE

hirdetés