New York államban egy nap alatt kilencezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma

Montenegró, Szlovéniában, Olaszországban, Németországban, fertőzöttek, spanyolország, Operatív, koronavírus, beutazási, veszélyhelyzet, New York, járványügyi, Romániában, Ukrajna, németország, határvédelem, korona, cseh Fotó: MTI/Varga György (illusztráció)

New York államban egy nap alatt csaknem kilencezerrel emelkedett a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma – közölte Andrew Cuomo, az amerikai tagállam kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán.

Kedden 75 ezer 795 regisztrált fertőzött volt, szerdán délig már 83 ezer 712 fertőzöttet tartottak számon. A halálos áldozatok száma is meredeken emelkedett. Szerdán délig az államban több mint 1900 amerikai halt bele a vírus okozta betegségbe. A kormányzó a sajtókonferencián külön szólt a fiatalokhoz is, felszólítva őket az elővigyázatosságra. “A fiataloknak meg kell érteniük ezt az üzenetet, mert még mindig túl sok fiatalt látok gyülekezni” – fogalmazott.

Cuomo további drasztikus lépéseket ígért, ezek között említette, hogy a városban lezárják az összes játszóteret. Hozzátette, hogy a parkokat nem fogják lezárni. Kifejtette azt is, hogy a New York-i rendőrségnek szerinte sokkal agresszívabban kellene betartatnia a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat. A kormányzó panaszkodott az egészségügyi eszközök hiányára. Mint mondta: egyszerűen lehetetlen lélegeztetőgépeket beszerezni. “Államunk számára pillanatnyilag az egyetlen remény az, hogy a szövetségi kormánynak megvan a kapacitása a segítségre” – szögezte le.

“Hogy fog ez végződni? Az emberek választ szeretnének. Én is választ szeretnék, csakhogy jelenleg senki nem tud biztosat mondani” – fejtegette Cuomo, majd hozzátette, hogy véleménye szerint a járvány elmúlta után “új világ” következik, “új szabályokkal és normatívákkal”.

Szerdán délután Ron DeSantis floridai kormányzó – napokig tartó vonakodás után – aláírta a kijárási korlátozásokat előíró rendeletet. Ez harminc napra szól, és a déli tagállam egész területére érvényes. Egy nappal korábban ugyanő még úgy nyilatkozott, hogy nem készül ilyen döntésre, mert “a Fehér Ház még nem szólt”. DeSantis viszont nem hozott döntést a floridai Fort Lauderdale közelében veszteglő két holland üdülőhajó ügyében. Az egyik hajón koronavírusos fertőzöttek és a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak vannak, és a kormányzó nem engedélyezi a kikötést, illetve az utasok partra szállását. Azzal érvel, hogy a floridai egészségügyi ellátórendszer amúgy is túlterhelt, és elsősorban a floridaiakról kell gondoskodni.

Keddi sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnök is felháborodását fejezte ki. “Emberek halnak meg azon a hajón” – fakadt ki Trump, és hangsúlyozta, hogy azt teszi majd, amit helyesnek lát, “nemcsak a mi számunkra, hanem az emberiségnek is”. Az elnök akkor azt ígérte, hogy személyesen beszél a kormányzóval. A floridai Miami kikötőjében, vagy a nyílt tengeren egy tucatnyi üdülőhajó várakozik, hogy kiköthessen. Az amerikai parti őrség március 29-én új rendelkezést adott ki, amelynek értelmében valamennyi hajónak, amelyen felütötte fejét a fertőzés, az amerikai parti vizeken kívül kell várakoznia, és onnan kell lebonyolítania a fertőzöttek és a betegek elszállítását a származási országaikba. A rendelkezés Floridára, Georgiára, Dél-Karolinára és Puerto Ricóra érvényes.

A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban szerdán délután már több mint 206 ezer fertőzést diagnosztizáltak, és a halottak száma meghaladja a 4300 főt – számolt be az MTI.