Gyáni János: Otthon, edzéstervvel készülnek a csabai dzsúdósok

gyáni Fotó: Körös Hírcentrum

A Békés Megyei Kano Judo SE versenyzői szintén otthon készülnek a jövőbeni versenyekre, hiszen a közös edzésekre jelenleg nincs lehetőség. Gyáni János, az egyesület elnöke és edzője osztotta meg, milyen gyakorlatokkal maradnak formában tanítványai.

hirdetés

A dzsúdósok az elsők között hagyták abba az edzésmunkát, amikor a koronavírus járvány miatt sorra mondták le a sporteseményeket is. Mivel olyan sportágról van szó, ahol valóban közel kerülnek egymáshoz a versenyzők, nem akartak kockáztatni. Gyáni János minden dzsúdósának kiadta az otthoni gyakorlatokat. Figyelembe vette azt is, kinek van esetleg olyan családtagja, akivel gyakorolhat. De több olyan eszköz is van például, ami segítheti a felkészülést. Úgy látja, a fiatalok nagyon lelkesek, lelkiismeretesen betartják az előírásokat, utasításokat. Az ilyen nehéz helyzetekben mutatkozik meg a bennük lévő alázat és kitartás. Néha videón keresztül is ellenőrzi a megfelelő mozdulatokat, de telefonon folyamatos a kapcsolat.

hirdetés

Egyedül is többféle gyakorlatot próbálhatnak a tanítványok. Például egy felakasztott dzsúdóruhával a fogásokat, egy gumikötéllel a befordulásokat gyakorolhatják. Testvérrel, szülővel pedig egy-egy mozdulatot tudnak próbálgatni a gyerekek. A cél az, hogy megőrizzék a formájukat, ne felejtsenek sokat. Az edző úgy gondolja, hogy ha elvégzik a dzsúdósok a számukra kiszabott edzésmunkát, akkor mire visszatérhetnek a versenyzéshez ugyanolyan jó formában lesznek.

Arról még nincsenek hírek, hogy a nyári edzőtáborokat meg tudják-e tartani. Természetesen minden attól függ, hogy a járvány éppen milyen állapotban lesz. Számos versenyt el kellett halasztani, hazai és nemzetközi megmérettetéseket egyaránt. Többek között olimpiai kvalifikációs versenyek is maradtak el. Gyáni János úgy látja, egyelőre a saját maguk fejlesztésével tehetnek a legtöbbet a sportolói.

A Gyáni Jánossal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés