Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

vízhiányos, öntözési, klímavédelmi, vízkészletjárulék Illusztráció: Pixabay

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz mezőgazdasági öntözési célú tisztítását, újrafelhasználását. Csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát – közölte az uniós tanács kedden.

hirdetés

Az új szabályozás javítani fogja a víz elérhetőségét. Ösztönzi a hatékony vízfelhasználást, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre a termőföldek öntözéséhez. Különösen hőhullámok és súlyos aszályok idején. Ez segíthet megelőzni a terméskiesést és így az élelmiszerhiányt – közölték. A tagállamok egyéb célokra is felhasználhatják a visszanyert vizet, például az ipari célú újrafelhasználás keretében, valamint rekreációs és környezetvédelmi célokra.

A rendelet az emberi és állati egészség, valamint a környezet védelmének biztosítása érdekében szigorú követelményeket határoz meg a visszanyert víz minőségére és nyomon követésére vonatkozóan. Azokban a tagállamokban, ahol a visszanyert vizet mezőgazdasági öntözésre használják fel, általános figyelemfelkeltő kampányt kell folytatni a víz újrafelhasználása révén létrejött megtakarításról. Az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia a rendeletet, mielőtt kihirdethetik az unió Hivatalos Lapjában – számolt be az MTI.

hirdetés