Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált fertőzöttek száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma; Szlovéniában egy nap alatt tízen haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Szlovéniában a szerdai hivatalos közlés szerint egy nap alatt 36-tal, 1091-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 40-en haltak meg a járvány következtében. A keddi 11 órai közlés óta tíz új halálesetet regisztráltak az országban. Szlovénia nem közöl az elhunytak nemére, egészségügyi állapotára és korára vonatkozó adatokat. Eddig összesen 30 669 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban. A diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon.

hirdetés

Horvátországban az eddigi utolsó közlések szerint egy nap alatt 61-el, 1343-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 19 halálos áldozata van a járványnak. A válságstáb sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a kedden bejelentett 46 éves halálos áldozat mégsem volt korábban egészséges. A középkorú férfi mozgáskorlátozott volt és más alapbetegségekkel is rendelkezett. Az első fertőzés megjelenése óta 179 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, és eddig összesen 13 125 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban.

Horvátországban már korábban beszüntettek minden nem létfontosságú tevékenységet. Most enyhítenek néhány korlátozó intézkedésen. Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője bejelentette: szerdától szigorú feltételek mellett kinyithatnak a termelői piacok. A húsvéti ünnepek előtt pedig az élelmiszerüzletek nyitvatartását is meghosszabbítják, azok 7-től 20 óráig tarthatnak nyitva az eddigi 8-17 óra helyett. A legtöbb üzlet ugyanakkor bezár húsvét vasárnap és hétfőn.

A horvát kistermelők felháborodással fogadták a kormány döntését, miszerint a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 22-től bezárták a piacokat. Mint mondták, elfogadhatatlan, hogy az üzletláncok zárt térben árulhatják a főleg Olaszországból importált zöldséget és gyümölcsöt, míg a hazai termelők nyílt területen ezt nem tehetik meg. (MTI)

 

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!