Megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Az előző naphoz képest több mint kétszeresére nőtt a SARS-CoV-2 vírus fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma szerdán Szlovákiában, ahol a 101 új esettel együtt már 682 fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban szerdától bevezetett utazási korlátozások, illetve azok ellenőrzése sok helyütt torlódásokat okozott.

hirdetés

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését Igor Matovic miniszterelnök jelentette be szerdán Pozsonyban. Hozzátette: az új esetek nagy részét a külföldről, főként Angliából és az ausztriai Tirolból hazaérkezettek között, roma telepeken diagnosztizálták. Szlovákiában gyorsul az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat. Az újonnan regisztrált fertőzöttek számának ilyen ütemű növekedése vélhetően összefügg azzal is, hogy jelentősen megnőtt a naponta elvégzett vírustesztek száma.

Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva szerda délutánig 2042 vírustesztet végeztek az országban, ami mintegy hatszorosa a múlt heti napi átlagnak. Szerdán délutánig összesen már 19 681 vírustesztet végeztek, ezek közül 18 999 bizonyult negatívnak. A kór miatt jelenleg közel 180 személyt kezelnek kórházban, közülük hármat intenzív osztályon, a betegségnek egyelőre két halálos áldozata és 13 gyógyultja van.

A koronavírus terjedésével összefüggésben kedd éjféltől számos utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom lépett hatályba április 13-ig, a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállították a határellenőrzést is. Az utazási korlátozások – melyek szerint a lakosoknak nem szabad elhagyniuk saját járásukat – sok helyütt torlódásokat okoztak a járások határain, ahol rendőrök ellenőrizték az intézkedés betartását.

A fennakadásokért Igor Matovic miniszterelnök a rendőrséget tette felelőssé. “Az ellenőrzéseknek szúrópróbaszerűeknek kellett volna lenniük. Reggel némely járőrnek ez egy kicsit kicsúszott a kezéből, ennek ellenére nem kell szidni őket” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Igor Matovic egy közösségi portálon olvasható bejegyzését, amelyeit a kormányfő később törölt. Milan Lucansky országos rendőrfőkapitány a helyzetre reagálva azt mondta: a rendőrség a kormány rendelete értelmében és a belügyminisztérium egyetértésével járt el. Igor Matovic későbbi sajtóértekezletén a kormányrendelet “szabotálásának” minősítette a történteket, illtve azt mondta: a rendeletet “valaki a saját szájíze szerint magyarázta.”

Starovic Tibor MTI

hirdetés