Müller Cecília: nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma

müller, fertőzöttek Fotó: MTI/kormany.hu

Nagyobb mértékben nőtt a koronavírussal fertőzöttek, valamint a betegség következtében elhunytak száma – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken online közvetített sajtótájékoztatón.

Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában a korábbinál kicsit nagyobb mértékben nőtt az igazolt fertőzöttek száma. De az emelkedés jelentős részét a Pesti úti idősek otthonában kialakult góc okozta. Ott 151 igazolt fertőzöttről tudnak a dolgozók és gondozottak körében. Megjegyezte: ha ezt levonják a megbetegedettek számából, akkor is egyértelműen nő a fertőzöttek száma. Ezért fokozott figyelmet kért mindenkitől, és ezért nem lazítanak a korlátozásokon. Elmondta: a járvány kezdete óta 1190-en fertőződtek meg. A betegek egy része jó egészségi állapotban van, sokan mutatnak tüneteket. És vannak, akik kórházi kezelésre, intenzív ápolásra, lélegeztetésre szorulnak.

Müller Cecília elmondta azt is, csütörtökön személyesen tájékozódott a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonába, amelynek gondozottjai közül heten haltak meg különböző egészségügyi intézményekben. Elmondta: csütörtökön 126 fertőzöttet szállítottak el az otthonból a Korányi kórházba, függetlenül attól, milyen volt az egészségügyi állapotuk. Ugyanis az idős embereknél előfordulhat, hogy a lappangási idő után gyorsan romlik az állapotuk, ezt pedig korán észlelni kell. A betegek biztonsága érdekében ez volt a leghatékonyabb intézkedés – jegyezte meg.

Elmondása szerint egyeztetett az intézményvezetővel, a dolgozókkal, akik megfeszített munkát végeznek és sok áldozatot hoznak a járvány megfékezése érdekében. Tájékoztatott arról is, hogy elrendelte: folyamatosan biztosítani kell az intézményben az orvosi, egészségügyi ellátást. Az ottmaradók állapotának folyamatos monitorozása érdekében. Elrendelte a személyzet oktatását is, aminek ki kell terjednie a fertőtlenítőszerek használatára is. Itt ugyanis problémákat tárt fel látogatása során.

Hangsúlyozta: az idősotthon segítségére sietnek, és a napokban egyéni védőfelszerelést juttatnak el nekik, mert tisztában vannak azzal, hogy ezek az idősotthonok a közös zárt tér és a bent élők kora, egészségi állapota miatt különösen érzékenyek. A Rózsa úti idősotthonnal kapcsolatban elmondta, ott hét pozitív eset van, de ez még várhatóan tovább fog nőni, az ápoltakat és gondozókat is vizsgálják.

Megismételte: az ország teljes területére elrendelte az idősotthonok ellenőrzését, és ezek meg is kezdődtek. Ha a népegészségügyi szakemberek hiányosságot tárnak fel, azonnali intézkednek – tette hozzá. Kiemelte: az idősotthonok fenntartóinak, a hatóságoknak, az ott dolgozóknak és minden állampolgárnak felelőssége van abban, hogy vigyázzanak az otthonokban élők egészségére.

Az országos tisztifőorvos egy kérdésre válaszolva megköszönte az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók áldozatos munkáját. Azt mondta, ha meggyógyultak, mielőbb várják őket vissza munkahelyeikre, mert nagy szükség van rájuk. Müller Cecília az országos járványhelyzet kapcsán szólt arról is, hogy a fertőzöttek számával együtt nő a meghaltak száma is, tegnap 11-en hunytak el, ők jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők voltak. Megerősítette: elsősorban az idősek a veszélyeztetettek és azok, akik krónikus, idült megbetegedésben szenvednek. Nőtt a laborvizsgálatok száma is, már közel 30 ezret végeztek. Mint mondta, csak a korábban kijelölt laboratóriumok által elvégzett tesztek számát közlik naponta, abban nem szerepelnek a magánúton végzett tesztek – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!