Két gyűrűsfarkú makikölyökkel bővült a debreceni nagyerdei állatkert

gyűrűsfarkú Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Két gyűrűsfarkú makikölyökkel bővült a debreceni nagyerdei állatkert állatállománya. A jövevényeket a járvány miatt látogatók előtt lezárt parkban csütörtökön mutatta meg a sajtónak az intézmény igazgatója.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: az állatkert Katta-sétányának játékos lakói, a gyűrűsfarkú makik (lemur catta) évről évre újabb csöppségekkel lepik meg a gondozókat és a nagyközönséget. Két nőstényük nemrég egy-egy egészséges utódnak adott életet a mintegy négyhónapos vemhességet követően.

A kifogástalan étvágyú, életerős kölykök egyelőre anyjuk bundájába csimpaszkodva töltik idejüket. De napról napra kíváncsian ismerkednek társaikkal és a külvilággal. Az anyatej mellett pedig már szívesen belekóstolnak a felnőttek táplálékába is – ismertette az igazgató. Jelezve, hogy a közönségkedvenc kattacsapattal a kert újranyitását követően testközelből is találkozhatnak majd a látogatók.

A Madagaszkár szigetének endemikus makifajai közül a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) tölti a legtöbb időt az otthonául szolgáló száraz erdők talajszintjén. Lehullott gyümölcsök után kutat. Bár az egyik legjellegzetesebb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősfaj, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint 2000 és 2017 között 95 százalékkal csökkent az egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a befogások következtében – mondta Nagy Gergely Sándor, megjegyezve, hogy immár jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

Hozzátette: a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Örvendetesnek nevezte, hogy az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) résztvevőjeként a debreceni állatkert évről évre sikeres szaporulatról számolhat be – írja az MTI.