NAK: egyszerűsödött az őstermelői ügyintézés

kedvezmények, tállai, őstermelői, online, kata, személyi, kiva, 1, vállalkozói, nav, társadalombiztosítási Fotó: Pixabay

Módosult az őstermelői igazolványok szabályozása. Így az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetők. Automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel.

Az agrárkamara közleményében kifejtette, hogy az újonnan megjelent kormányrendelet szerint a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelők esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi.

Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Aki az értékesítési betétlapot e határidő után, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi, annak őstermelői jogviszonya 2020. január elsejére visszamenőleges.

A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóságnak és az államkincstárnak.

Több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik jelenleg Magyarországon. Valamint mellettük mintegy 90 ezer gazdálkodó nem rendezte még a státuszát. Azaz nem érvényesítette vagy nem vonatta be igazolványát. Ennek oka lehet egyrészt a jelenlegi veszélyhelyzet. De vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges. Csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni az igazolványukat – írta a NAK.

Forrás: MTI


Kövessen minket Facebookon!