Meghaladta a 15 ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a 15 ezret az új koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni jelentése szerint az elmúlt 24 órában 888 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, 41-gyel több, mint egy nappal korábban. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték. Azóta lassan, egy-egy napi emelkedéssel ugyan, de csökken vagy stagnál a naponta jelentett halálozások száma. A brit szaktárca szombati tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 15 464-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

hirdetés

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne. Anthony Costello, a neves University College London egyetem globális egészségügyi intézetének (Institute for Global Health) igazgatója a londoni alsóház egészségügyi bizottságának videókapcsolattal tartott péntek délutáni meghallgatásán ugyanakkor nem zárta ki, hogy Nagy-Britanniában akár 40 ezer halálos áldozata is lehet a járványnak. Costello professzor szerint ez rosszabb halálozási arány lenne az olaszországinál és a spanyolországinál. Hozzátette: a brit kormány “számos fronton” túl lassan reagált a Covid-19 járvány megjelenésére.

A brit egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5526-tal emelkedett. Egy nappal korábban 5599 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában szombatig 357 023 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 114 207-ről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.
Az elmúlt 24 órában 15 472 koronavírustesztet végeztek. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírus-szűrések száma.

Kertész Róbert MTI


Kövessen minket Facebookon!