Koronavírus: több millió tulipánt kellett megsemmisíteni a világ legnagyobb virágpiacán

Hollandiában található a világ legnagyobb virágpiaca, ahol története során most először kellett virágok millióit megsemmisíteni a koronavírus-járvány miatt.

A virágtermés 80 százaléka teljesen odalett, a járvány miatt ugyanis sikertelenek voltak az aukciók, és nem akadtak vevők az árura. Ráadásul az év legforgalmasabb időszakában érte a koronavírus a virágkereskedőket, amelyek többsége akár csődbe is mehet.

Több mint százmillió tulipánt semmisítettek meg a hollandiai Aalsmeerben, a világ legnagyobb virágpiacán, miután a koronavírus-járvány miatt visszaeső virágkereslet hatására nem akadt vevő az árura – írta G7.hu-ra hivatkozva az Infostart. Számos holland virágpiacon történt hasonló a virágüzletek zárva tartása, a rendezvények, illetve az esküvők elmaradása miatt. Miután a globális virágpiac 44 százalékát uralja Hollandia, az ikonikus ágazatot egészen megviseli a válság, a termelők többsége állami támogatás nélkül csődbe is mehet.

Az elmúlt egy hónapban a kereslet bezuhanása miatt mintegy 400 millió virágot pusztítottak el Hollandiában, ezen belül 140 millió tulipánt a legnagyobb holland virágkereskedő becslése szerint. A Royal Flora Hollandia igazgatója szerint a teljes idei termés 70-80 százalékát is meg kell semmisítsék a termelők, ráadásul az év legnagyobb forgalmát adó időszakában, amikor a nők napja, a húsvét és az anyák napja is megsokszorozza azt.

A naaldwijki piacról egy rövid videó is készült: