A sportszervezetekre is kihatott a koronavírus-járvány

Felföldi István Sport Egyesület Fotó: Felföldi István Sport Egyesület / Facebook

A koronavírus-járvány okozta kialakult helyzetre való tekintettel a Békés Megyei Kézilabda Szövetség is követi a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) által megfogalmazott ajánlásokat.

Március 11-én először az MKSZ felfüggesztette a gyermekbajnokság mérkőzéseit, az U13 és annál fiatalabb korosztályokban minden versenyt leállítottak, csak az U14 és U15-ös korcsoportok maradtak, mivel ott bajnoki rendszer van. Ezzel egyidejűleg kihirdetésre került, hogy az utánpótlás, a serdülő, az ifjúsági és felnőtt mérkőzések is csak zártkapusak lehetnek, amelynek szabályos lebonyolításáról a megyei szövetségek, a hazai csapatok valamint a játékvezetők is értesítve lettek.

hirdetés

Ez több változást is hozott, hiszen nem voltak rutinosak ebben, nagyon ritkán kerül sor a zártkapus mérkőzésekre. Másnap már égtek a telefonok. Fabulyáné Kovács Tímea, a Békés Megyei Kézilabda Szövetség elnöke és Buday Vera, Békés Megyei Kézilabda Szövetség versenyigazgatója nem győztek válaszolni a megkeresésekre, ugyanis a tankerületek sorra mondták fel az iskolai fenntartású sportlétesítményekben az egyesületek szerződéseit. „Ez azt jelentette, hogy az edzések és a mérkőzések szinte minden egyesületnél veszélybe kerültek. Ekkor már láttuk, hogy egy olyan lavina indult el, amely a bajnokságok beszüntetésére is kihathat” – fogalmazott Buday Vera.

Március 13-án a kormány azon rendelkezésével párhuzamosan, miszerint az iskolákat egy időre bezárják, az összes bajnokság felfüggesztésre került, még a felnőtt bajnokságok is. A veszélyhelyzetre való tekintettel az egyesületi vezetők úgy döntöttek, hogy az edzéseket is felfüggesztik és otthon végezhető edzésfeladatokkal látják el a játékosokat. Jelenleg minden edző a saját csapatával online tartja a kapcsolatot, és küldi el az edzéstervet.

Az MKSZ elnökségének április 8-án született meg az a döntése, hogy minden bajnokságban a mérkőzéssorozatokat befejezettnek tekintse. Döntés született arról is, hogy nem kerülnek kiosztásra helyezések, valamint az adott évadban nem lesznek egyik szekcióban sem alacsonyabb osztályba kieső és magasabb osztályba feljutó sportszervezetek. A helyzetre való tekintettel minden szempontot figyelembe véve a lehető legjobb döntés született meg.

Buday Vera a Felföldi István Sport Egyesületnél edzőként is tevékenykedik, és tapasztalja az edzők oldalát is. Ezzel a rendelkezéssel amikortól már nem tartanak edzéseket – az iskolai bezárásokkal párhuzamosan -, az első héten még nem volt információjuk arról, hogy hogyan fognak edzéseket tartani, hogyan tudják ápolni a kapcsolatot a játékosokkal.

Később az MKSZ is reagált erre és információkkal látta el az egyesületeket, ők is az online feladatküldés mellett döntöttek, hiszen most úgy zajlik a diákok oktatása is. Bár otthon korlátozottak a viszonyok, természetesen minden edzőnek az a célja, hogy leginkább állóképesség és erőnléti feladatokat tudjanak küldeni a gyerekeknek.

Újkígyóson, ahol  Buday Vera edző, szerencsére mindenki kertes házban lakik, van udvara ahova ki tud menni, és ott könnyebben el tudja végezni a gyakorlatokat, mint egy városi negyedik emeleti lakásban. „Tartjuk a kapcsolatot a gyerekekkel, kapok is visszajelzést tőlük és az a tapasztalatom közel egy hónap után, hogy szépen végzik a feladatokat, és a szülők is nagyon sokat segítenek a fiatalabb korosztályosoknak elvégezni az edzésmunkát. Reménykedünk abban, hogy azoknak a sportolóknak, akiknek a szervezete már rá van állva a kézilabdára, igénylik is a testmozgást. Én tudok olyan játékosomról, aki amellett, hogy ha nem is minden nap kap edzésanyagot, plusz feladatokat is elvégez. Tehát lelkiismeretesek a gyermekek” – fogalmazott.

„Egyesületünk minden edzője és a vezetőség azt kéri a játékosaitól, hogy maradjanak otthon. Ha nagyon muszáj elmenni otthonról, tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. Vigyázzanak magukra, hogy ezen a helyzeten minél hamarabb túl legyünk. Bízunk benne, hogy ott folytathatjuk ahol abbahagytuk és a következő bajnoki szezonra már rendesen tudunk felkészülni és idejében el tudjuk kezdeni a mérkőzéseket” – tette hozzá.