A bajnokság felfüggesztése óta zajlik a kármentés a BRSE-nél

Challenge, bajnokság Fotó: BRSE

Kárfelmérés, értékmentés, koncepcióalkotás, csapattervezés és tárgyalások, avagy veszélyhelyzeti háttérmunka zajlik jelenleg a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületnél.

hirdetés

A koronavírus járvány a teljes hazai és nemzetközi sportvilágra kihatással volt. Előbb felfüggesztették, majd lezárták a 2019/2020-as röplabda szezont. De az élet nem állt meg, sőt a feladatok csak sokasodtak, hiszen a körülményekhez alkalmazkodva el kellett kezdeni az újratervezést, ami embert próbáló feladat. A témában Baran Ádám, a BRSE elnöke tájékoztatott.

hirdetés
Mi történt a klubnál az elmúlt hetekben?

BÁ.: Mozgalmas heteket élünk, bátran mondhatom, hogy jóval több a feladat, mintha normális kerékvágásban zajlana az életünk. Jó lenne most arról beszélgetni, hogy sikerrel vettük az elődöntőt és készülünk a fináléra, azonban a világméretű koronavírus-járvány felülírt minden létező forgatókönyvet. Egy pillanat alatt megváltoztak mindennapjaink a bajnokság felfüggesztése óta, máig élénken él bennem, amikor a csapatnak és a stábnak be kellett jelentenem, hogy felfüggesztették a bajnokságot, akkor mindannyian tudtuk, éreztük, hogy ebben az idényben nem lesz folytatás. Mindezek mellett költöztünk ki a városi sportcsarnokból annak felújítása miatt, és az Akadémia projekt zárása, az új létesítmény műszaki átadás-átvétele is rengeteg feladatot rótt ránk.

Miként fogadták a hírt a játékosok, valamint a stáb tagjai, mennyire voltak partnerek a játékosok ebben a helyzetben?

BÁ.: Ott és akkor szinte felfoghatatlan volt, hogy nincs tovább. Sok embernek rengeteg befektetett energiája, munkaórája volt a szezonban, közösen hittünk abban, hogy valami nagy dolgot tudunk véghez vinni a bajnokság hajrájában. Erre készültünk, ezért küzdöttünk. Nehéz volt rádöbbenni, hogy ez volt az utolsó alkalom amikor együtt vagyunk a csarnokban, nem így terveztük a befejezést. Ebben a kritikus helyzetben nem sok időnk volt a sebeket nyalogatni, hiszen gyorsan cselekedni kellett. A következő 24 órában leültem mindenkivel tárgyalni, igyekeztünk közösen megtalálni a legjobb megoldást. Büszke vagyok a munkatársaimra, akik hatalmas munkát végeztek, volt akit a határzár előtt pár órával kellett hazajuttatni, időben repülőjegyeket foglalni, költözéseket intézni. A játékosok döntő többsége is partner volt ebben, jó volt olvasni, amikor otthonról megköszönték erőfeszítéseinket.

Mekkora károkat okozott a járványhelyzet az egyesületnek? Miként zajlanak a folyamatok most?

BÁ.: Hosszú, sokszor keserves munkával teremtettük meg annak hátterét / lehetőségét, hogy egy hazai és nemzetközi porondon is sikeresen szereplő klub legyen a BRSE. Láttuk azt, hogy van igény erre, a klub a város és a régió, sőt az egész magyar sportélet értékévé nőtte ki magát. A koronavírus miatti gazdasági válság a sportra is komoly kihatással lesz, sajnos ezt saját bőrünkön is érezzük. Volt olyan hét, amikor közel 50 millió forintot “buktunk” az önkormányzati támogatás 50%-os csökkentése és egyik főszponzorunk visszalépése miatt. Voltak napok, melyek a kárfelmérésről szóltak, ami nem épp egy lélekemelő feladat. Azonban még ilyen nehéz helyzetben sem vesztettük el a hitünket! Ez a klub szinte a semmiből jött és számtalan alkalommal állt fel a legnehezebb helyzetekben is és került ki győztesen a megpróbáltatások után. Nem lehet más a cél! Most van szükség az összefogásra, közös erővel sikerülni fog a felemelkedés, biztos vagyok benne, hogy szép sikerek várnak még ránk.

Mi a helyzet a csapattal a jövő szempontjából? Melyek a trendek a játékospiacon?

BÁ.: Érdekes folyamatok zajlanak mind hazai, mind pedig nemzetközi kitekintésben. Egyes klubok láthatóan nem foglalkoznak a válsággal és annak hatásaival, ez nem csak röplabdában, hanem más sportágakban is jól látható. Némelyek pedig körültekintőbbek. A piacon van mozgás, de óvatosabb mindenki. Ebben a helyzetben a felelőtlen ígéretek könnyen csődközeli állapotokat idézhetnek elő. Számos esetben találkoztunk extrém bér igényekkel az egyeztetések során. A csapatot a lehetőségeinkhez fogjuk igazítani, nem vállaljuk túl magunkat, az előteremtett költségvetés mértékéig kötünk szerződéseket. Észszerű gazdálkodás, tiszta viszonyok, átláthatóság! Ezen elvek mentén folytatjuk továbbra is a munkát. Természetesen lesznek változások. Voltak, vannak, akik hisznek és bíznak bennünk, illetve olyanok is, akik inkább a szirénhangokra hallgatnak. Egy dologból nem engedünk: csak olyan játékos maradhat vagy jöhet, aki tényleg kiteszi a szívét a mindennapi munka során a klubért és fejlődni akar! Sajnos az előző években többen csalódást okoztak, belekényelmesedtek, hogy itt minden körülmény adott volt, de a produktum nem jött mellé.

Lehet-e már aláírt szerződéssel rendelkező játékosokról, stábtagokról, illetve célkitűzésekről beszélni?

BÁ.: Lépésről lépésre haladunk a koncepcióalkotással minden szegmensben, azonban célkitűzésekről még felelőtlenség lenne beszélni. Elsődleges a magyar mag kialakítása, örömteli, hogy többeknek van már aláírt megállapodása, jövő héten elindítjuk a bejelentéseket. A Magyar Röplabda Szövetség kérdésére a héten jeleztük, hogy vállaljuk a nemzetközi kupaszereplést, amelyre immár 7. alkalommal kvalifikáltuk magunkat zsinórban. Meghatározó szereplői vagyunk a sportágnak, illetve Békéscsaba Megyei Jogú Város sportéletének, ami komoly felelősséget ró ránk! Mindent megteszünk azért, hogy a BRSE sikertörténete folytatódjon.

Forrás: BRSE

hirdetés