A jövő héten már csapadék is érkezhet

Enyhe, Borúsabb, hűvös, ónos, esőre, Hidegfront, csapadék Fotó: Pixabay

Meleg, gyakran nedves légtömegek érkezhetnek jövő héten, megnő a záporos-zivataros csapadék esélye.

hirdetés

Jelentősen átalakul a kontinens időjárása április utolsó napjaiban. A hetek óta tartó szárazságért felelős anticiklon fokozatosan leépül Európa nyugati és északi része fölött, helyét egy több középpontú cikloncsalád veszi át. Az áramlás iránya nyugatira-délnyugatira fordul, ezzel pedig a ciklonok előoldalán meleg, időről-időre nedvesebb légtömegek érik el Közép-Európa, így hazánk térségét is.

hirdetés

Elsőként hétfő délután nyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, majd kedden elszórtan jöhet csapadék. A jelenlegi számítások alapján szerdán már többfelé döröghet az ég, az intenzívebb gócokat jelentősebb csapadék is kísérheti, így ha nem is mindenütt, de több helyen enyhülhet a szárazság. Csütörtökön is jó esély mutatkozik záporokra, zivatarokra.

Megszűnnek az eddig tapasztalt hideg éjszakák, igaz hétfő reggel még többfelé előfordulhatnak 5 fok alatti minimumok. Keddtől kezdve azonban jelentősen megenyhülnek a hajnalok. Délutánonként a legtöbb helyen 20, kedden délen 25 fok fölé melegedhet a levegő. Záporokat, zivatarokat követően viszont több fokkal visszaeshet a hőmérséklet. A délnyugati szél többször feltámadhat, zivatarokat viharos lökések is kísérhetnek – írja az Időkép.

hirdetés