Ausztriában élő magyarok a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetről

ausztria, kijárási korlátozás, külföld Beküldött fotó

Ausztriában élő magyarokat kerestünk fel, akik arról meséltek, hogyan élik meg a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetet.

hirdetés

Az elmúlt hetekben számos országban kerültek bevezetésre korlátozó intézkedések, így a szomszédos Ausztriában is, ahol több ezer magyar vállal munkát. Róbert három éve él kint, jelenleg Bécsben egy trambulin parkban dolgozik. Elmondta, hogy a park hetekkel ezelőtt bezárt, de abban a szerencsés helyzetben van, hogy megtarthatta állását és még fizetést is kap, igaz nem a megszokott összeget.

hirdetés

Diána egy bécsi lóklinikán dolgozik, másfél éve lakik az osztrák fővárosban. Mint elmondta, a lovak átmozgatása nagyon fontos a különböző egészségügyi problémák elkerülése miatt. A lovak gondozása mindennapi feladat, ezért a klinikai dolgozók szigorú szabályok mellett továbbra is végzik munkájukat. Diána másodállásban különböző rendezvényeken gofrit árul, azonban jelen állás szerint szeptemberig semmilyen esemény nem kerülhet megrendezésre, így ez szünetel.

A közúti járműforgalom náluk is csökkent, a járvány miatt üzletek, éttermek, szállodák, különböző egységek zártak be. Több ezer embert elbocsájtottak, illetve közös megegyezéssel kényszerültek távozni a munkahelyekről. Vannak, akiket azzal hitegetnek, a koronavírus-járvány lecsengését követően visszakapják munkájukat, bár ez közel sem vehető készpénznek.

A szerencsésebbek – az osztrák kormány által nyújtott munkáltatói kedvezményeknek köszönhetően, vagy mert az adott vállalkozás, gazdasági szereplő stabil lábakon áll -, megtarthatták állásukat. Emellett többeknek megadatott a lehetőség, hogy otthonról dolgozzanak.

ausztria, külföldi meló, koronavírus
Beküldött fotó

Mind a ketten arról számoltak be, hogy az első hetekben az emberek nagyon komolyan vették a korlátozó intézkedéseket, mostanra azonban fellazulni látszik a fegyelmezettség. Az itthon tapasztaltakhoz hasonlóan, Ausztriában is különböző piktogramokkal, utasításokkal találkozhatunk az utcákon, a parkokban és a boltokban is. A tömegközlekedő eszközökön kötelező a szájmaszk vagy a száj és az orr eltakarására alkalmas sál, kendő viselése. A bevásárlóközpontokban április 14. óta kizárólag szájmaszkban lehet tartózkodni. A bevásárlókocsik fogantyúját folyamatosan fertőtlenítik.

A képeken, amelyeket szerkesztőségünknek küldtek jól látszik, hogy a játszóterek és parkok létesítményei szalaggal vannak körbezárva. Ezzel is egyértelműsítik, hogy azokat használni tilos. Öt főnél nagyobb csoportosulás nem engedélyezett, ezt a hatóság rendszeresen ellenőrzi, a szabályszegőkre akár 3600 eurós bírság is kiszabható.

A napokban viszont a szigorítások enyhítéséről döntött az osztrák kormány. Ausztriában az elmúlt néhány napban többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek, a kedvező tendencia miatt pedig május 1-től minden bolt és bevásárlóközpont kinyithat, a szállodák és éttermek, május közepétől fogadhatnak újra vendégeket. Május 4-én szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan az oktatás is újraindulhat.

Diána és Róbert is abban bízik, hogy a helyzet mihamarabb rendeződni fog. Úgy gondolják, a világjárvány lecsengését követően az emberek átértékelnek majd bizonyos dolgokat az életben.

hirdetés