Szlovéniában és Horvátországban is lassult a járvány terjedése

Csehországban, korlátozzák, koronavírus, vírus, covid, járvány, korona, Ausztria Illusztráció: Pixabay

Szlovéniában és Horvátországban is lassult a járvány terjedése – derült ki a két kormány válságstábjának hétfői sajtótájékoztatóján.

Horvátországban hétfőn reggel kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés. Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Az első lépés sikerétől függ, hogy az enyhítések további szakasza életbe lép-e. Amennyiben a fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítja a szigorításokat. Horvátországban a korlátozások március 19-i bevezetése óta több mint 23 ezer ember veszítette el a munkáját, annak ellenére, hogy a kormány gazdaságélénkítő csomagja a munkahelyek megtartását célozza. A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt kiesnek a munkából, márciusban 3200 kuna (152 ezer forint), áprilisban és májusban 4000 kuna (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól. Utóbbi két hónapban mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól is.

hirdetés

A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt 9-cel – öttel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2039-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ami az egyik legalacsonyabb napi növekmény március közepe óta. Az elmúlt napban történt négy halálesettel 59-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1166 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 21 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 32 817 koronavírus-tesztet végeztek.

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő a közszolgálati televízióban elmondta: a kabinet a következő komolyabb enyhítésekről május 12. után tárgyal. Szlovéniában már múlt hétfőn kinyithattak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, arról azonban, hogy mikor nyitnának ki az iskolák, óvodák, az éttermek és kávézók, valamint, hogy mikor indulna újra az országban a távolsági és a városi közösségi közlekedés, még nem született döntés.

Hétfőn több százan tüntettek Ljubljanában és Mariborban a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A POP TV kereskedelmi csatorna hétfőn közzétett közvélemény-kutatásának eredménye szerint a lakosság közel 58 százaléka támogatja a kormány koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseit, 31 százaléka úgy véli, azok túl szigorúak, míg valamivel több mint 8 százalék szerint nem elég szigorúak.

Szlovéniában egy nap alatt 6-tal – kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 1402-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Ennél alacsonyabb esetszámot – ötöt – április 19-én jegyeztek. Az elmúlt 24 órában egy személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 83-ra nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 49 607 koronavírus-tesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 22-őt ápolnak intenzív osztályon.

Kriják Krisztina MTI