Egyedül, mégis közösen imádkozhatnak hétfőnként a kétsopronyiak

Kétsoprony, közös ima, koronavírus, Békés megye Fotó: Körös Hírcentrum

Közös imára várták a híveket hétfő este Kétsopronyban. Mivel csoportosulni a korlátozások miatt nem szabad, mindenkitől azt kérték, hogy a háza előtti közterületen egy gyertyával a kezében csatlakozzon a kezdeményezéshez.

hirdetés

Még az esemény előtt Arany Gábor plébániai kormányzó elárulta, reméli, hogy szép lesz a közös ima és sokan bekapcsolódnak majd. Este 8 órakor egy percig szólt a kis- és a nagyharang is, akár a szentmisék esetében. Ezt követően, aki részt akart venni benne, kiment a templom vagy a saját háza elé egy gyertyával. Ezzel kezdődött a közös imádság.

Ez az időszak a hitélet szempontjából is igen megterhelő. Arany Gábor magánmisét minden nap mutat be. Ezt az otthon lévők is követni tudják – tette hozzá a kormányzó. Azonban nincs meg az az élő kapcsolat, ami korábban volt a hívekkel és Istennel. Hiányzik a szentmise, a szentáldozás, a szentgyónás. Otthon kell ezeket pótolni, a hívek lelki szentáldozáshoz járulnak. Megpróbálnak alkalmazkodni az új körülményekhez ahogy tudnak, például a hétfő esti közös imával.

Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere megosztotta, hogy az ötletet pünkösd hétfő adta. Addig az ünnepig a tervek szerint minden hétfőn közös imádsággal kapcsolnák össze a híveket. Ebben partner volt Arany Gábor is, a technikai hátteret pedig Petrovszki László önkormányzati képviselő biztosítja. A településvezető bízik abban, hogy hétről hétre sokan állnak majd ki a kapuba, nem sértve ezzel a korlátozási előírásokat.

A képviselő szólt arról, hogy a kétsopronyiaknak nagyon hiányzik már a közösségi élet. Rendszeresek voltak korábban az összejövetelek az utcákon, köztereken, vagy éppen a focipályán. Mindenki reménykedik abban, hogy minél hamarabb visszatérhet az élet a járvány előtti kerékvágásba.

Az imát élőben közvetítettük, ezen a linken megtekinthető.

hirdetés