Mobilbenzinkútja is volt az olajos bűnszövetségnek

olajos Illusztráció: Pixabay

A napokban zárult a nyomozás annak az olajos bűnbandának az ügyében, ami külföldi cégeket is mozgatva, több mint 700 milliós kárt okozott a költségvetésnek. A bűnszövetség kezén majd négy és fél millió liter olaj folyt át, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 30 személy ellen javasol vádemelést.

Két férfi irányította azt a kiterjedt bűnszövetséget, ami a Lengyelországban vásárolt, Romániába szánt olajat feketén, jövedéki adó és áfa fizetése nélkül adta el Magyarországon. Az üzletbe strómanok nevére íratott horvát, magyar és cseh cégeket is bevontak. A fuvarokat egy szlovák sofőr intézte. A szállítmányokat – hogy az ellenőrzéseket elkerüljék, gyakran többórás várakozással – Inárcson, Aszódon, Kartalon vagy Székesfehérváron rakták le, majd innen adták tovább. Vevőik a bázisolajat dízel üzemanyaggal működő autókhoz, kisteherautókhoz, mezőgazdasági gépekhez, szivattyúkhoz használták fel.

hirdetés

A nyomozók és pénzügyőrök éjszaka érték tetten az elkövetőket. A nagy mennyiségű olajon túl az egyik orgazda furgonjában egy illegális, mobil üzemanyagtöltő-állomást is találtak tartályokkal, töltőpisztolyokkal, üzemanyag-számlálóval. Az akcióban az elkövetők zsebéből és kocsijából több mint huszonkétezer eurót, emellett a teljes bázisolaj-szállítmányt, az átfejtéshez használt szivattyúkat, a kamiont, az orgazdák furgonjait, illetve további járműveket, ingatlanokat, bankszámlákat és bizonyítékokat foglaltak le a NAV munkatársai.

A NAV munkáját a cseh, szlovák, horvát, román és lengyel hatóságok is támogatták. A nyomozás összesített adatai alapján az elkövetők ezzel a módszerrel csaknem négy és fél millió liter bázisolajat adtak tovább. Több mint 761 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. Azt, hogy az olaj minősége nem felelt meg a magyar szabvány szerinti üzemanyagnak, igazságügyi szakértő állapította meg.

A NAV üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala, közokirat-hamisítás és orgazdaság miatt összesen 30 személlyel – a banda irányítóival, a sofőrrel, az értékesítésében közreműködőkkel és vásárlókkal – szemben javasol vádemelést. A gyanúsítottak tíz évet is kaphatnak – tájékoztatott Barnáné Horváth Melinda őrnagy, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága sajtóreferense.