Romániában is megkezdték a vérplazmavételt, a járvány terjedése tovább lassult

Kiemelt képünk illusztráció! MTI/Balogh Zoltán

Romániában is megkezdődött kedden a koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek vérplazmavétele annak érdekében, hogy a vérükben megtalálható ellenanyagot a kritikus állapotban lévő betegek kezelésére használják fel.

Az első három donor vérplazmáját a bukaresti vérközpontban vették le. Az egészségügyi miniszter múlt heti rendelete értelmében a vérplazmaterápiával a 18 évet betöltött, intenzív osztályon kezelt, kevesebb mint tíz napja lélegeztetőgépre szoruló betegeknél próbálkoznak, akiknél a Covid-19 a hagyományos kezelés ellenére rohamosan súlyosbodó tüdőgyulladást okozott. Romániában a stratégiai kommunikációs törzs kedd déli jelentése szerint az elmúlt 24 órában tovább lassult a járvány terjedése: az előző hét átlagánál 20 százalékkal kevesebben, 277-en kapták el a fertőzést, a halálos áldozatok száma pedig 19-cel nőtt, ami több mint 25 százalékkal elmarad az elmúlt hét napi átlagától.

Az új esetekkel 11 616-ra emelkedett a betegség megjelenése óta Romániában nyilvántartásba vett koronavírus-fertőzöttek és 650-re a betegségben elhunytak száma. Külföldön 87 koronavírusos román állampolgár vesztette életét. Az utóbbi napon újabb 263 páciens hagyhatta el gyógyultan a kórházat, így az aktív esetek száma alig 14-gyel nőtt, ami egy tizedét sem teszi ki a betegség terjedése utóbbi heti ritmusának.

A román közegészségügyi intézet kedden közzétett elemzése szerint a koronavírus romániai áldozatainak csaknem fele Suceava (115), Hunyad (53), Arad (50) és Galati (38) megyében, valamint Bukarestben (42) vesztette életét. Az igazolt fertőzések több mint negyven százaléka is alig négy megyében és a fővárosban összpontosul. Romániának 41 megyéje van. Az elhunytak 73,5 százaléka 60 év feletti, csaknem kétharmaduk férfi, több mint 86 százalékuknak pedig egyéb súlyos betegsége is volt. A koronavírus romániai áldozatainak átlagéletkora 68 év, míg az igazolt fertőzöttek átlagéletkora 46 év.

Baranyi László MTI


Kövessen minket Facebookon!