A gyerekekre különösen figyelni kell lakástüzek esetében

lakástűzben, lakástüzek Fotó: Katasztrófavédelem (archív felvétel)

Az utóbbi hetekben nőtt a lakástüzek kialakulásának veszélye, hiszen az emberek nagy része több időt tölt otthonában. Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyerekekre. Ők hajlamosak elbújni a veszély elől, mintsem hogy jelezzék hollétüket, ezért egy füsttel telítődött helyiségben nehéz megtalálni őket.

Az idei első hosszú hétvégén egy hároméves kisgyermek rekedt egy melléképületben, a tűzeset során életét vesztette. A lakástüzek egy része valamilyen gyermeki tevékenységre vezethető vissza, és a tragikus kimenetelű tűzesetek csaknem öt százalékában is tíz évesnél fiatalabb gyerek az áldozat. A tűzzel összefüggő balesetek, káresetek megelőzése nem hanyagolható el a járvány időszaka alatt, annak ellenére sem, hogy a családok együtt vannak. A gyerekek a szülői figyelem hiányát kihasználhatják, könnyen öngyújtóhoz vagy gyufához juthatnak. Éppen ezért fontos, hogy soha ne hagyjuk őket egyedül, és ne legyen elérhető helyen tűzgyújtásra alkalmas eszköz.

hirdetés

A tűzesetek nagy része a tűzhelyen felejtett étel, étolaj meggyulladásából keletkezik. Nagyobb veszélynek van kitéve az, aki gyúlékony, műszálas, vagy bő szabású ruhadarabokat visel. Ügyelni kell arra, hogy az edény alól kicsapó láng ne kaphasson bele a ruhánkba vagy az edényfogó kesztyűbe, és arra is, hogy a tűzhely közelébe ne engedjünk gyermeket. Az éppen használaton kívüli elektromos berendezéseket célszerű kikapcsolt állapotban tartani, és a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya is veszélyes lehet, ha pedig gyerek van a közelben, azt fellökheti, megdobhatja, a közelébe valamilyen égő anyagot helyezhet, és meg is van a baj.

A gyerekeket most alaposan fel lehet készíteni arra, hogy tűz esetén milyen módon tudják a lehető leggyorsabban elhagyni a lakást, hogyan hívhatnak a leggyorsabban segítséget. A tudatos tűzvédelmi neveléssel a tűzesetek, sérülések és a jelentős tűzkárok megelőzhetőek.

A katasztrófavédelem évek óta nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, a gyerekeknek minden évben alkotói pályázatot hirdet. Ennek keretében többféle módon kifejezhetik a tűzvédelemmel, tűzoltással kapcsolatos ismereteiket, az idei felhívás a következő linken érhető el.

Forrás: Katasztrófavédelem