Extrém időjárást hozhat a jövőhét

nyár, meleg, időjárás, hőség, kánikula Fotó: Pixabay

Hétfőn erős hidegfront tör be az országba, hatására pedig rendkívüli időjárási jelenséget tapasztalhatunk meg, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul – írja a Kiderül.hu nyomán a 24.hu.

hirdetés

A Soproni-hegységben havazhat, miközben keleten 25 fok lesz, és ez a 23 fokos különbség Magyarország viszonylatában félelmetes. Mintha legelésző zsiráfok jelennének meg Grönland jégmezőin – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Izland felett egy masszív nyomásközpontú, kiterjedt ciklon foglal helyet, ez Európa nyugati felére meg is hozta a nyarat. Ebből érkezik hozzánk is a már említett nyárelőt idéző meleg a hétvégére. Csakhogy „időközben” Oroszországban masszív ciklon alakult ki, a Fekete-tenger térségében óriási vihar tombol, innen származik hazánkban is a napokban tapasztalható erős szél.

Nagyon erős észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás áll fenn, ami a hőkülönbségből adódó energiának engedve, mint egy nagy hullám: egyik felén meleg déli levegőt visz északra, a másikon pedig hideget szállít délnek. Mivel a szárazföld és az óceán hőkülönbsége a tavasz folyamán csökken, gyengül a meridionális áramlás hajtóereje, ezért a most készülő időjárás teljesen váratlan és meglepő május közepén – írja a 24.hu.

Hétfőn északnyugatról erős hidegfront tör be az országba, hatására pedig a tapasztalt meteorológus szavai szerint „szinte hihetetlen időjárási helyzet állhat elő, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul”.

Forrás: Kiderül.hu

Alábbi térkép a hétfői modellszámításokat tükrözi, e szerint jövő hétfőn, vagyis május 11-én este 8 órára (a front betörésének várható időpontjára) Sopron környékére 4, míg a Tiszántúl délit tájaira 31 fokot mutat.

Szerdára viszont már némileg finomodtak a számítási eredmények, most 3 és 25 fokot mutatnak a modellek, de ez a 22 Celsius-fokos különbség is elképesztő, ahogy Molnár László fogalmaz: Most tényleg nem kell finomkodni a jelzőkkel, ez valóban rendkívüli időjárási jelenség.

A hétfői frontot 80-100 km/órás széllökések kísérhetik, és bár a csapadék mennyisége és eloszlása még nyitott kérdés, de várhatóan heves záporokat, zivatarokat hoz majd. Keddre az óriási hőkülönbség kiegyenlítődik, a hidegfront végigvonul az országon, lehűlést és csapadékot hoz a keleti területekre is.

A szakember kiemeli, hogy az előttünk álló napokban még változhat az előrejelzés, a helyzet enyhülhet, ám tény: a legmagasabb szintű matematikai és fizikai számításokat tartalmazó előrejelzés szerint ez egy reális kimenetele a jelenlegi időjárásnak.

hirdetés