Kullancscsípés is okozhat a koronavírus-fertőzéséhez hasonló tüneteket

kullancs, kullancsoknak Fotó: Pixabay

A koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei jelentkeznek a kullancsok által terjesztett fertőzések, például Lyme-kór, kullancsencephalitisz esetén is – hívta fel a figyelmet az MTI-hez is eljuttatott csütörtöki közleményében Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Az elnök veszélyesnek tartja, hogy a lakosság, de még az orvosok is láz, fáradékonyság, izomfájdalom esetén elsősorban koronavírus-fertőzésre gyanakodnak. A meleg idő beköszöntével ugyanis az emberek kiözönlenek a kullancsokkal telített kertekbe, mezőkre, erdőkbe, és nem veszik észre a csípést, amelyek után hasonló tünetek jelentkeznek – közölte.

hirdetés

Hozzátette, hogy Magyarországon minden második kullancs fertőző, a fertőzők 95 százaléka pedig csípéskor a Lyme-kór hatféle bacilusa közül legalább egyet beinjektál áldozatába. Kapiller Zoltán azt javasolta, hogy kirándulás előtt mindenki fújja le magát és háziállatait kullancsriasztóval, vásároljon kullancseltávolító kanalat, és kirándulás közben egy-másfél óránként ellenőrizze, nem került-e bele kullancs.

MTI