Csehországban a betegek több mint fele már felgyógyult

Csehországban csütörtök reggelig 7979 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a betegek több mint fele, 4214 ember azonban már felgyógyult – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján közölt hivatalos adatokból.

hirdetés

A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban már csak lassan növekszik. Csütörtökön reggelig 263-an haltak meg, többségük más betegségben is szenvedő idősebb ember volt. Kórházban 275 személyt kezeltek, akik közül mintegy ötvennél a betegség lefolyása súlyosnak minősíthető. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma megközelítette a 290 ezret. Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani.

hirdetés

A március közepétől érvényes közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedéseket fokozatosan feloldják. Robert Plaga oktatásügyi miniszter bejelentette: június elején megtartják az érettségiket, majd egy hétre rá a középiskolai felvételiket is. Ezt követően kerülnek sorra a felsőoktatási felvételik. A konkrét dátumot azonban minden egyetem vagy főiskola a saját hatáskörében határozza meg. Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke megerősítette, hogy az arcmaszkok viselése a köztereken a korlátozások lebontása ellenére továbbra is érvényben marad. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a csehek legalább június végéig biztosan kötelezően viselni fogják az arcmaszkokat.

Vojtech csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy május 25-től újra engedélyezik a kórházak és idősotthonok látogatását, amely a járványra való tekintettel március közepétől tiltva volt.

MTI

 

hirdetés