Megújult az Újvárosi Tagóvoda Békésen

Újvárosi Ga-Pix fotó

Befejeződött az energetikai korszerűsítés a békési Újvárosi Tagóvoda épületében. A pályázati forrásból megvalósított fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. Az óvoda energiafogyasztása egy éven belül már kimutathatóan is kevesebb lesz. Mindemellett külső megjelenésében is esztétikusabbá vált a madárbarát óvoda épülete.

Békés épületenergetikai beruházásaira benyújtott, több ütemben megvalósuló pályázatai részeként végezték el a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Újvárosi Tagóvoda felújítását. Az érintett pályázat 2. ütemére mintegy 213 millió forint támogatást nyert Békés Város Önkormányzata. Ez a forrás nyújtott lehetőséget a Csabai utcán található, két gyermekcsoportot biztosító tagóvoda energetikai korszerűsítésére is. A projekt keretében 17,4 millió forintot fordítottak az érintett óvodára. Az épületen nyílászárócsere történt, hőszigeteléssel és nemes vakolattal látták el a külső falfelületeket. A tetőn napelemek telepítésére került sor. Mindezek mellett fűtéskorszerűsítéssel segítették az óvoda hosszú távú energia felhasználásának csökkentését, és projekt szintű akadálymentesítés történt.

hirdetés

Polgár Zoltán alpolgármester beszámolt arról, hogy ugyanezen pályázat keretén belül további két óvoda, két idősek klubja, a civilház és a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ több épülete újult meg. Ezekkel a fejlesztésekkel az önkormányzati intézmények energia-felhasználása és a klímastratégiához való alkalmazkodás is megvalósult. Fontosnak tartja, hogy a város minél igényesebb és szakmailag magas színvonalú oktatási-nevelési intézményeket tudjon biztosítani a településen élő gyermekeknek.

Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda igazgatója hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy ebben a projektben az intézmény három tagóvodája is megújulhatott. A Hunyadi Téri Tagóvoda, a Teleky Utcai Tagóvoda és az Újvárosi Tagóvoda napelemeinek működtetésével az éves energiafelhasználás csökkenése már a következő egy év alatt számokban mérhető lesz. A csoportszobák és a folyosó falait az óvoda önerőből festette ki. A jelenleg ügyeleti rendszerben működő óvodákban a gyerekek és az óvodapedagógusok már most élvezhetik a megújult környezetet.

Deákné Domonkos Julianna önkormányzati képviselő a választókörzetében megújult óvoda kapcsán elmondta, az egészséges életmódfejlesztéshez hozzátartozik az is, hogy a gyermekek megfelelő, minőségi környezetben integrálódhassanak be a társadalmi kapcsolatok egyik legfontosabb színterébe, az óvodai közösségekbe.

 

hirdetés