Szlovéniában elérte a százat a halálesetek száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Szlovéniában az elmúlt 24 órában jelentett újabb halálesettel elérte a százat az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, Horvátországban új góc alakult ki Brac-szigeten – derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.

Szlovéniában az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt eggyel nőtt – ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, és 1450-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 61 027 tesztet végeztek el. A diagnosztizált betegek közül 47-en vannak kórházban, közülük 12-t ápolnak intenzív osztályon. A szomszédos Horvátországban új góc alakult ki Brac-szigeten. Egy férfi kórházban volt, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg a koronavírussal.

hirdetés

Horvátországban így egy nap alatt harminchattal – harminccal többel, mint egy nappal korábban -, 2161-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 86 maradt. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1689 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 184 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 43 378 koronavírustesztet végeztek el.
Vili Beros egészségügyi miniszter, a válságstáb sajtótájékoztatóján elmondta: a fertőzöttek számának jelentős növekedése nem a korlátozások enyhítésének következménye, de arra figyelmeztet, hogy nem lehet lazítani. Be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, akkor nem tud terjedni a vírus – hangsúlyozta, majd még hozzáfűzte: “Egy rossz lépés, és megint az elején leszünk a járványnak”.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is – egyszámjegyű volt az új esetek száma -, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.

Kriják Krisztina MTI