Spanyolországban újból kétszáz alá csökkent a halálos áldozatok száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Spanyolországban 179-en veszítették életüket az új koronavírus okozta fertőzés következtében az elmúlt 24 órában, amellyel három nap után újból kétszáz alá csökkent a halálozás – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton.

A jelentés szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 26 478 ember halálához járult hozzá a dél-európai országban. A fertőzésből 133 952-en épültek már fel, a gyógyultak száma naponta több mint kétezerrel emelkedett egész héten. A koronavírus-fertőzést eddig 262 783 embernél igazolták, 39 205-nél ellenanyag-vizsgálattal, 223 578-nál pedig PCR-teszttel. A szaktárca csak ez utóbbi eljárással azonosított fertőzéseket tekinti új esetnek. Eszerint az elmúlt egy napban 604 új koronavírusos esetet szűrtek ki, a pénteki 1095 és a csütörtökön 754  után.

hirdetés

Az elmúlt két hónap alatt 35 százalékról 0,25 százalékra csökkent a napi esetszám-növekedés – hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök szombati online sajtótájékoztatóján. Pedro Sánchez beszámolt arról, hogy az országban eddig több mint 1,6 millió PCR-tesztet és 840 ezer gyorstesztet végeztek. Előbbiből 274 ezret, utóbbiból 271 ezret az elmúlt héten. Mint mondta, a tartományok óriási erőfeszítést tettek a járvány visszaszorítása érdekében, és ennek köszönhetően jövő hétfőtől az ország lakosságának 51 százaléka “visszaszerezhet egy újabb részt életteréből”.

Az egészségügyi minisztérium engedélyezte, hogy az ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösségből 11, valamint a két észak-afrikai exklávé a védekezés következő szintjére léphessen, és tovább enyhítsen a járványügyi korlátozásokon.
A kormányfő beszélt arról, hogy a vírus “még itt van”, és minden óvintézkedés kevés ellene, ha nem kíséri az egyéni felelősségvállalás, ezért fokozott óvatosságra és az előírások betartására kérte azokat, akiknek lakhelyén lazítanak a következő napokban.

Azokon a területeken, ahol május 11-én a jelenleg érvényes nulladik fázisból átlépnek az egyes fázisba, például részlegesen megnyithatják az éttermek teraszait a vendégek előtt és kinyithatnak a szállodák a közös helyiségek használata nélkül. A vallási helyszínek, kulturális intézmények ismét látogathatóak lesznek, de korlátozott létszám mellett. Tovább kell várnia az enyhülésre a járvány által leginkább sújtott madridi régiónak, ahol több mint 69 ezren fertőződtek meg koronavírussal, közülük több mint 39 ezren gyógyultak meg. Az elhunytak száma meghaladja a 8500-zat.

Öt tartományban részlegesen, csak bizonyos területeken vezethetik be az egyes fázist, ezek Katalónia, Kasztília és León, Kasztília La Mancha, Valencia és Andalúzia. A központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban, június végére oldják majd fel országosan. Spanyolországban március 15-én vezettek be szükségállapotot, amely felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása. A szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását szerdán hagyta jóvá a törvényhozás május 24-ig.

Fehér Krisztina MTI