Meghaladta Romániában az ezret a járvány halálos áldozatainak száma

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Meghaladta az ezret szerdán a koronavírus-járvány nyilvántartott áldozatainak száma Romániában, ahol az elhalálozások átlagos gyakorisága több mint két hete nem növekedett már a napi 25 fölé, de nem is kezdett még csökkenni.

hirdetés

A stratégiai kommunikációs törzs szerda délben közzétett napi jelentése szerint Romániában eddig 1016 beazonosított koronavírus-fertőzött hunyt el, külföldön pedig további 102 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg. Tovább növekedett és szerdán csaknem elérte az 50 százalékot a gyógyultaknak a beazonosított fertőzöttekhez viszonyított aránya. Eddig 16 002 emberről bizonyosodott be Romániában, hogy új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött, közülük 7961-et nyilvánítottak két negatív teszt után gyógyultnak.

hirdetés

A hatóságok azt remélik, hogy Románia túljutott a járvány tetőzésén, a napi új esetek száma ugyanis immár negyedik napja nem éri el a 250-et, ahhoz képest, hogy az új fertőzések száma csaknem egy hónapon keresztül többnyire meghaladta a napi háromszázat. A nyilvántartott aktív esetek száma, amely az utóbbi hetekben 7500 körül stabilizálódott, az utóbbi napokban már lassú csökkenő tendenciát mutatott, a legfrissebb jelentés szerint pedig szerdán 7025-re csökkent.

Romániában 228 koronavírusos beteget intenzív osztályon ápolnak, több mint 33 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember pedig továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét.

Baranyi László MTI

hirdetés