Szombaton zárul az országos tesztelés

Fotó: Körös Hírcentrum

Az országos koronavírus-tesztelés szombaton befejeződik – tájékoztatta a Semmelweis Egyetem csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint még mintegy 1200 ember részvételére van szükségük a hazai orvosképző egyetemeknek ahhoz, hogy országosan és regionálisan is reprezentatív legyen a koronavírus-tesztelés eredménye, ezért a szűrés határidejét szombat 19 órára módosították. Hozzátették: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által meghívottakat, akik a szűrésen eddig meg nem jelentek meg – kérés esetén – lakóhelyükön is felkeresik az egyetemek munkatársai. Ezt az igényt a 06-80-200-766 és a 06-80-808200 zöldszámon lehet jelezniük.

Emellett minden nap reggel hét és este hét óra között három fővárosi helyszínen – a városmajori szív- és érgyógyászati, a bőrgyógyászati, valamint a fül-orr-gégészeti klinikán – is várják azokat, akik az utolsó pillanatra halasztották a tesztelést.
Ahhoz, hogy a felmérés valós képet mutasson, a 14 éven felüli lakosságra reprezentatív legyen a minta, összesen 10 500-11 200 ember részvételére van szükség, így továbbra is számítanak a tesztelésre meghívottakra.

A Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Semmelweis Egyetem kedden közös konferencián jelentette be, hogy a KSH által kiválasztott 17 787 ember mintegy fele vett részt hétfőig a május 1-én kezdődött, országos, reprezentatív Covid-19 szűrővizsgálaton. A vizsgálat részeredményeit ismertető konferencián elhangzott: 8276 tesztből kettő lett pozitív és az átfertőzöttségi arány is alacsony. (MTI)

 

Kapcsolódó tartalom: