Békés megyében is megkezdődik az országos koronavírus szűrés

országos covid szűrés Fotó: Körös Hírcentrum

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálat kezdődött meg néhány nappal ezelőtt Magyarországon. Békés megyében vasárnap kezdődnek meg a szűrések.

A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

hirdetés

A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek részt “meghívásos alapon”, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien “magánháztartásban” élők.

A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik; ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. A mintavétel során légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. A résztvevőknek egy 50 kérdésből álló tesztet is ki kell tölteniük.

Fotó: Körös Hírcentrum

Az országos COVID-szűrés Békés megyei programja május 10-én kezdődik és három napon át zajlik majd. Békés megyében több, mint 600 személyt szűrnek meg 21 településen. A dél-magyarországi régióban, azaz Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében összesen, közel 3200 egyén bevonására kerül sor.

A kiválasztottak a kormányablakon keresztül, telefonon, postai úton, illetve a háziorvosok bevonásával értesülhettek.

A mai napon tartott sajtótájékoztatón Prof. Dr. Lengyel Csaba (SZTE elnök) elmondta: ez egy nagyon nagy jelentőségű vizsgálat. A kinyert adatokból le lehet vonni azokat a következtetéseket, ami alapján megfelelő járványügyi intézkedéseket lehet hozni. „Megjósolhatjuk azt, hogyan fog zajlani a jövőben az életünk, miként kell úgy élnünk, hogy biztonságban tudhassuk magunkat, családunkat, környezetünket” – fogalmazott. Hozzátette: „a szűrés nagyon fontos, minden egyes szűrt állampolgár több mint 100 magyart képvisel. Minél nagyobb számban sikerül elérni a megfelelő részvételt, annál pontosabb képet ad számunkra arról, hogy milyen a járványügyi helyzet ma Magyarországon.”

A professzor úgy látja, az eddigiekben a magyar lakosság betartotta azokat a járványügyi előírásokat, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy a járvány ne legyen tömeges méretű.

Balról jobbra: Dr. Fendler Judit (SZTE kancellár), Dr. Vincze Gábor Phd (MOK Békés megyei elnök), Prof. Dr. Rovó László (SZTE rektor), Prof. Dr. Lengyel Csaba (SZTE elnök) / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Vincze Gábor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Békés megyei elnöke megköszönte a Szegedi Tudományi Egyetemnek, hogy Békés megyében egy nagyon precízen megszervezett, szakmailag minden igényt kielégítő vizsgálatot szervezett. Arra kérte a lakosokat, hogy vegyenek részt a vizsgálaton, hiszen az eredmények nélkül sem a prevenciót, sem a megfelelő gyógykezelést hosszú távra nem lehet kialakítani. A biztonságérzetünk miatt folyamatosan szükség van ezekre a vizsgálatokra.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: a hosszú hetek óta tartó egészségügyi veszélyhelyzet megterhelő mindenki számára. A szűrővizsgálat-sorozat által kinyert információk alapján lehet majd a közeljövő döntéseit meghozni, remélhetőleg az enyhítés irányába. A képviselő szintén arra kért minden meghívottat, hogy vegyen rész a vizsgálaton.

Prof. Dr. Lengyel Csabával készült interjúnk itt meghallgatható: